5 zdravih jutarnjih navika koje će poboljšati ceo vaš život

Mnogima jutro nije omiljeni deo dana, naročito ako ste jedni od onih kojima je buđenje rano veoma mukotrpno. Odspavate koji minut duže, a onda jurite i žurite da biste stigli da obavite sve obaveze bez kašnjenja.  

Verujte nam na reč, ukoliko uspostavite ove zdrave navike, koje ćemo vam sada nabrojati, vaše jutro će biti lepše, a ceo dan produktivniji. Navike su nešto što naš um veoma brzo usvaja i što će nam veoma brzo postati normalno.  

Mi ćemo vam danas napisati nekoliko stvari koje vam neće oduzeti mnogo vremena, a unaprediće početak vašeg dana i možda učiniti da zavolite jutro. 

Popijte čašu vode sa limunom

Ovo će vam oduzeti veoma malo vremena, a prijaće vašem telu. Nakon što umijemo naše lice potrebno je da umijemo i naše telo. Po pravilu je organizam nakon 7 ili više sati spavanja dehidrirao, tako da će mu izuzetno prijati voda. Blaga limunada na prazan stomak hidriraće organizam, podstaći varenje i aktivirati metabolizam.  

Pisali smo vam već o oil puling metodi koja takođe može biti deo vašeg zdravog jutarnjeg rituala. O ovoj metodi saznajte klikom ovde! 

Meditirajte i vežbajte 

Jutarnja meditacija će ublažiti stres, doneće vam mir, svežu energiju i entuzijazam koji će vas verovatno držati ceo dan.  

Ukoliko niste navikli da meditirate, ili vam energičnije vežbe više prijaju onda one mogu biti vaš izbor. Istezanje koje traje svega nekoliko minuta će biti sasvim dovoljno da se vaše telo razbudi.

Prošetajte 

Šetnja može biti korisna vežba za jutro, ali i veoma praktična. Ne morate ujutru da ustajete rano i žurite u teretanu ili na trening.

Dovoljno je da 20 mi prošetate vašeg kućnog ljubimca, ili odete pešice do posla ili fakulteta. Pođite na posao malo ranije, pa prošetajte do sledeće autobuske stanice, ili siđite nekoliko stanica pre posla. Ukoliko je kraj kojim šetate lepo uređen uživanje će biti potpuno.  

Pročitajte i napišite nešto inspirativno 

Knjiga ne mora biti rezervisana samo za period pred spavanje, prijaće vam i da nešto lepo pročitate i ujutru. Odaberite nešto što zaista volite, nešto što vas motiviše i što vam je inspirativno. Ova navika će vam pomoći da vaše jutro ne počinjete brigom i nervozom, nego na lep i opuštajuć način, a tokom dana ćete se, bez stresa, suočiti i sa ostalim obavezama. Vaše razmišljanje ćete na ovaj način od ranog jutra usmeriti u pozitivnom pravcu. 

Jutro je pravo vreme i da zapišemo svoje ciljeve za taj dan, a i neke dugoročnije planove. Na papir stavite sve što vam je na umu, jer organizovani um znači i organizovan život.  

Doručkujte 

Doručak je, kao što znamo, najvažniji obrok u toku dana. Odaberite nešto lagano i zdravo što će vašem telu dati dovoljno energije za ceo dan.  Ovih dana mi biramo nar, jer je zdrav, ukusan i nema ga tokom cele godine, pa želimo što više da uživamo u ukusu ovom sezonskog voća.

Naravno, ovo su samo neki od predloga, a vi ćete i sami vremenom shvatiti šta vama najviše prija. Ukoliko poboljšate vaše jutro, poboljšaćete i vaš život jer: „Po jutru se dan poznaje“. Želimo vam lepa i produktivna jutra. Živeli!

Sandra Lejić

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp