Search
Close this search box.

6 načina da mirno reagujete na neprimereno ponašanje svog deteta

Kada dobijemo dete, čini se da naša životna misija postaje da mu budemo što bolji roditelji, puni razumevanja, podrške, ljubavi i saosećanja. 

Potrebe naše dece postaju prioritet, pa neprospavane noći, sati i sati igranja, briga za njihovo zdravlje, postaju svakodnevnica, u kojoj svaki roditelj, bez izuzetka uživa.

Pa ipak, nekad ponašanje naše dece izmakne kontroli i nismo baš najsigurniji kako da se postavimo u trenutku, kada bez konkretnog razloga dete počne da plače ili čak viče. 

Da bi se takvom dečijem ponašanju stalo na kraj, pre svega je potrebno da roditelj ostane miran i priseban.

Nisu retki trenuci, u kojima neko ponašanje našeg deteta, koje nam se ne dopada kažnjavamo vikom, rečima izgovorenim u besu i sankcijama, a možda smo im u tom trenutku najpotrebniji. Zato je pravi način da situaciju koja izmiče kontroli, sa detetom rešite mirno, kroz razgovor i razumevanje.

Ako ćemo iskreno. često se tokom dana nagomila nekoliko situacija koje vas iritiraju i onda je taj, često bezazlen dečiji postupak, samo okidač, kap koja je prelila čašu. Da li je fer da svoj stres i nezadovoljstvo iskalite na detetu samo zato jer se našlo tu u pogrešnom trenutku? Naravno da nije. Zato uvek, pre nego što odreagujete izbrojte do 10 i razmislite malo o načinu na koji ćete prići detetu.

Donosimo vam nekoliko saveta, kako da ostanete pribrani u trenutcima kada je vaše dete nemirno i potrebno ga je umiriti.

Razgovarajte o pravilima ponašanja

Potrebno je da deci jasno stavite do znanja da od njih imate određena očekivanja i na vreme ih naučite osnovnim pravilima ponašanja. Morate ih usmeravati na pravi put, a to ćete uspeti jedino razgovorom o tome šta se od njih očekuje i na koji način oni mogu ispuniti vaša očekivanja. 

Ignorišite dečiju histeriju

Ponekad je najbolji način da izađete na kraj sa nestrpljivim i pomalo “histeričnim” dečijim ponašanjem, da ga jednostavno ignorišete. Kada vaše dete počne da se ljuti i plače, prvo proverite da li je sigurno, zatim uzmite nekoliko trenutaka da se smirite. Uzmite u obzir sve faktore koji utiču na ponašanje vašeg deteta. Možda ste nekoliko dana unazad imali više obaveza i detetu samo nedostaje vaša pažnja, pa je ovo način i da je dobije, zato nemojte ishitreno reagovati na ovakva ponašanja, već uzmite vreme da sagledate celu situaciju i pokušate da razumete dete. Za to vreme, ono će se smiriti, pa ćete moći da mu objasnite da to ponašanje nije lepo i da ne bi trebalo da se ponovi.

Imajte na umu da ste vi model, po kome vaše dete uči lepo ponašanje i da će iz primera vaše samokontrole, ono naučiti kako da kroz život savlada svoje emocije i razmisli o svojim postupcima hladne glave.

Razmislite pre nego što kažete

Najbolji način da ostanete mirni i kontrolišete svoju ljutnju je da razmislite pre nego što nešto kažete. Kada ishitreno reagujemo, često kažemo stvari koje ne mislimo, a koje mogu povrediti dečija osećanja. Uostalom, kada racionalno razmislite i smireno kažete detetu da ćete ga ipak kazniti, uz objašnjenje, ono će sagledati svoju krivicu i prihvatiće kaznu, a uz to će nešto i naučiti.

Dišite duboko

Poznato je da nam duboko i pravilno disanje vreća spokoj u trenucima ishitrenih reakcija, stresa, prevelikog uzbuđenja, pa čak i besa. Zato nekoliko trenutaka dišite duboko i već u startu ćete izbeći naglu reakciju.

Porazgovarajte o onome što se dogodilo

Kada se vi i vaše dete smirite, zatražite da vam objasni uzrok svog ponašanja. Ovo je idealan način da pronađete zajedničko rešenje, kako se neprimereno ponašanje više ne bi ponovilo. Uz to, kroz smiren razgovor, dete će uvideti da vas zanimaju njegova osećanja i zadobićete njegovo poverenje.

Izvinite se

Onih dana, kada ipak ne uspete da se kontrolišete i kada osećate da ste povredili osećanja svog deteta iskreno se izvinite.

Ovakvo dečije ponašanje teren je na kome možete naučiti mnogo, o karakteru vašeg deteta, o najboljem pristupu problemu, a i vaše dete će mnogo naučiti i usvojiti iz vašeg ponašanja. 

Budite spremni da svom detetu uvek pružite podršku i razumevanje, ali ne zaboravite važnost autoriteta. Roditeljstvo je veoma težak, ali najvažniji i najlepši zadatak koji vam je život dodelio!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp