Search
Close this search box.

6 načina na koje ostavljate loš prvi utisak

Potpuno nesvesno možemo odbiti druge. To se može desiti svakome, ali ne mora da se desi i vama. Izbegavajte ove greške i vaše dobre namere će popločati put preko svake društvene provalije i dati vašim vezama bolju osnovu.

  1. Proveravate telefon u toku razgovora

Evo malo brojki. U proseku 46 puta dnevno pogledamo u telefon, a sve su šanse da je bar nekoliko od tih puta trebalo da ga zadržimo u džepu – naročito kada smo sa drugima.

Bilo da je osoba VIP ili kelner, ona zaslužuje vašu pažnju mnogo više nego neko koga ne možete da vidite. Uvek će tu biti izuzetaka kada je nešto hitno, ali sve su šanse da obaveštenje koje ste dobili može da sačeka. Upamtite: ne kuckajte poruke kada bi trebalo da razgovarate.

  1. Prekidanje i nezainteresovanost za druge ljude

Kada pokušavate da zadivite nekoga, poriv da pričate o sebi može biti izazovan, ali probajte da mu se oduprete. Ne želite da dominirate razgovorom. I ako uvidite da vaše reči formiraju ,,oblak“ nad diskusijom, napravite korak unazad i zapitajte se zašto je tako.

Obraćajte pažnju, reagujte na ono što drugi kažu i pustite ih da govore. Uz malo samokontrole, svi će pričati o tome koliko ste dobar sagovornik.

  1. Ne gledate ljude u oči

zena

Jako je bitno da održavate kontakt očima kada nekoga upoznajete i kada mu se obraćate. Pokazuje da želite da učestvujete u razgovoru i da vas zanima šta on to ima da kaže. Sa druge strane, produžen i konstantan pogled direktno u oči može unervoziti sagovornika, tako da bi trebalo da izbalansirate – demonstrirajte da ste zainteresovani, ali povremeno i skrenite pogled kako ne biste izgledali kao serijski ubica.

  1. Ne obraćate pažnju na govor tela

Šta vaše telo govori drugima? Da li stojite na ,,bezbednoj udaljenosti“ od sagovornika? Da li su vam ruke prekrštene? Ili, sa druge strane, preterano dodirujete sagovornika i činite da mu bude neprijatno? Vodite računa o tome kakvo vam je držanje i kako se drže drugi oko vas.

  1. Niste ljubazni prema osoblju u restoranu

Dobitnik Pulicerove nagrade, kolumnista Dejv Beri, je rekao: ,,Ukoliko je neko fin prema vama, ali grub prema konobaru, taj neko nije dobra osoba.“ Setite se da je to kako tretirate osobu kojoj se ne obraćate jednako bitno kao i to kako tretirate direktnog sagovornika.

  1. Pokazujete slike drugih

Stvarno. Osim ako taj pas nije stvarno toliko sladak, nikoga nije briga.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp