Search
Close this search box.

6 razloga zašto bi trebalo da nabavite psa

Pas je čovekov najbolji prijatelj. Ovo ste čuli i pre, a razlozi deluju očigledno: psi su preslatki, verni i ne osuđuju vas kada satima gledate seriju. Međutim, da li ste znali da vam mogu pomoći i da izgubite kilograme? O tome i o još pet razloga zašto morate imati psa govorimo u narednim redovima.

Pružaju društvenu podršku

Ne tepate svom psu bez razloga. Studije su pokazale da imati ljubimca povećava samopouzdanje i neguje osećaj pripadnosti – naročito kada doživite neku vrstu odbijanja. Vratili ste se sa katastrofalnog dejta? Imali ste loš dan na poslu? Kvalitetno vreme sa vašom kucom će sve preokrenuti!

Olakšavaju stres

Samo maženje psa ublažava osećaj anksioznosti i podstiče smirenost. Zapravo, doktori sa Harvarda su registrovali ,,psa za terapiju“ koji će pomoći da se stvori bolja atmosfera za sve zaposlene. Ukoliko lobirate za pet-friendly radno mesto, ova informacija će vam svakako poslužiti. 😀

Čine da vaša deca budu odgovornija

Ima smisla, zar ne? Čuvati ljubimca znači misliti o nečemu (khm, nekome), ko niste vi. Deca koja osećaju veliku privrženost prema svojim ljubimcima isto tako su bolje povezani sa svojim društvom i bolje se ponašaju u međuljudskim odnosima. Imajte ovo u vidu kada vas dete zamoli za ljubimca sledeći put!

Umanjuju sklonost ka alergijama kod dece

Ovo zvuči potpuno kontradiktorno, kada uzmemo u obzir linjanje i sve ostalo, ali prema Nacionalnoj akademiji nauka u SAD, deca koja odrastaju sa ljubimcima (te su izloženi uobičajenim alergenima) imaju manje šanse da razviju alergiju na prašinu, polen i, naravno, na druge životinje.

Teraju vas da budete aktivniji

Ovo ste čuli pre, ali ujedno je i istina: Ljudi koji imaju ljubimca više su svakodnevno aktivni nego oni koji ih nemaju. Osim šetnji, studije su pokazale da vlasnici pasa imaju generalnu sklonost ka češćem vežbanju.

Pomažu vam da bolje starite

Sve, od društva koje vam psi prave, do stalne nege koju zahtevaju, pomaže pri ublažavanju osećaja samoće i pojačavanju osećaja korisnosti, naročito kod penzionera. Fizička aktivnost koju smo već spomenuli, takođe pomaže. Dakle, psi su dobri i za duh i za telo!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp