Search
Close this search box.

6 stvari koje vam nisu rekli o majčinstvu

Deca su predivna! Ne postoji ništa nalik talasu ljubavi koji vas preplavi kada ih privijete uz sebe ili osećaju ponosa kada naprave svoje prve korake.

Ipak, deluje nam da ne činimo mnogim mamama uslugu kada pričamo samo o brojnim – i istinski sjajnim – prednostima odgajanja deteta, a ne spominjemo… pa, za nijansu grublju realnost. Smatramo da je korisno znati da postoje i ne-tako-predivne strane ove uloge, ali i da se iz svake poteškoće ipak može izvući svetla strana.

Evo šta MCT izdvaja:

Ne postoji kriva učenja

Sva stručnost u menjanju pelena pada u vodu kada dete počne da nosi gaćice, na primer. A čak i kad vas prvo dete navodno pripremi za drugo, drugi bebac je obično toliko drugačiji kada je u pitanju temperament i razvoj da se 70% naučenog ne važi. Koliko puta smo čuli mame kako su nam govorile da smo mi i naša braća i sestre bili potpuno različiti dok smo odrastali? I više nego što bismo želeli.

Dobra strana:

Ovo je odlična mentalna vežba. Svaka mama nauči mnogo toga o ponašanju deteta (i čoveka) – kao i o dečijim pesmama, knjigama, o umetnosti stavljanja zavoja i pravljenju večere veoma brzo.

Trčanje u krug

mama

Onog trenutka kada se jedna stvar reši, radi se nešto drugo. Da, govorimo o neprestanom ciklusu hranjenja, menjanja pelena i spavanja koji diktira život sa malom decom. Za mame koje su navikle da završavaju projekte i da budu temeljne, ovaj hroničan krug može biti frustrirajuć.

Dobra strana:

Jednom kada shvatite da nemate kontrolu, tada imate kontrolu. Jednostavno možete reći: ,,Okej, prepustiću se!“

Ponekad ćete se osećati bespomoćno

Spremni ste i voljni da uradite sve što je potrebno kako bi se vaše dete osećalo bezbedno i srećno. Na igralištu, u vrtiću, a i kod kuće, okolnosti će se razvijati van vaše kontrole. Nije svejedno kad vidite da je vaš mališan bio ismevan ili isključen iz igranja.

Dobra strana:

S obzirom na to da je u pitanju vaše dete, zadivićete se kako lako možete doći do rešenja – ili pronaći nekoga ko je prošao kroz sličnu situaciju. Razgovarajte sa vaspitačima. Predočite im problem kako bi se to u budućnosti izbeglo.

Greške su dozvoljene

mama2

Nekada ćete reći pogrešnu stvar. Nekada ćete učiniti pogrešnu stvar. Ovo je generalno životna istina. Međutim, to naročito dolazi do izražaja sa decom, zato što donosite mnoštvo odluka u deliću sekunde – a posledice tih odluka pomažu u formiranju ličnosti u razvoju! Mnoge mame su mislile da će ih dete zauvek mrzeti zato što su burno odreagovale na njihovo pitanje da još malo gledaju TV.

Dobra strana:

Gubljenje kontrole može biti lagani podsetnik da brojite do deset pre nego što izgrdite dete sledeći put. Sa druge strane, uvek je dobro znati da nekoliko ,,pogrešnih koraka“ neće ostaviti posledice na vaše klince. Izvinite se ukoliko je potrebno i nastavite dalje, jer vaše dete hoće.

Nema privatnosti

Kada postanete mama, teško da možete i do toaleta otići, a da ne budete prekinuti.

Dobra strana:

Možete naučiti vašu decu strpljenju i granicama – ukoliko ih postavite. U nekom trenutku počnite da zaključavate kupatilo ili im recite nešto što će ih sprečiti da upadaju unutra. To će zapravo biti veliki napredak, jer će mališani shvatiti da nije potrebno da im u svakom trenutku budete na raspolaganju.

Nećete znati da li ste obavili dobar posao u narednih… pa, 20 godina

Svaka odluka koju donesete – od discipline do vannastavnih aktivnosti – ima svoje posledice, kao što smo već rekli. Možete naslutiti kako stoje stvari, ali nećete zaista znati kakva osoba se uz vašu pomoć razvila dok vaše dete ne odraste.

Dobra strana:

Ovo je ta fantastična misterija roditeljstva. Toliko vremena, ljubavi i novca uloženo je u jedno malo stvorenje – a mi ne možemo zamisliti bolji način da se upravo ti resursi i iskoriste.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp