Search
Close this search box.

6 stvari za koje vas niko nije pripremio, kada je prvi posao u pitanju!

Proveli smo godine učeći i verujući da nas naše obrazovanje priprema za profesiju kojom ćemo se baviti, a onda smo se zaposlili i shvatili kako smo potpuno nepripremljeni za gomilu stručnih i profesionalnih situacija. Istina je dakle, da bez obzira na vaša postignuća, vi sa fakulteta izlazite potpuno nepripremljeni za svoj prvi posao.

Istraživanja su pokazala da u zadnjih 20 godina, nije bilo manje praktičnog obrazovanja na fakultetima, a nikad poslodavci nisu imali veća očekivanja od svojih obrazovanih zaposlenih, što znači da u većini slučajeva nećete imati čak ni dan obuke na svom prvom poslu, jer se očekuje da ste to znanje stekli tokom obrazovanja.

Danas smo za vas izdvojili nekoliko stvari o pronalaženju i iskustvu sa prvim poslom, za koje obrazovanjem niste bili pripremljeni, a fokus ćemo staviti na bitne veštine, koje morate predstaviti poslodavcu.

Dolazak na prvi posao i u tim zaposlenih podrazumeva upoznavanje sa kolegama, uočavanje njihove radne taktike i uklapanja u istu, što najčešće može biti prvo otrežnjenje, nakon vaše idealizovane vizije posla, koju ste poneli sa fakulteta. Potpuno ste ne pripremljeni za različite struje poslovanja, koje zahtevaju različiti segmenti posla i zaista vam je teško da sve to odjednom usvojite i stopite u sopstveni način rada.

Moraćete da naučite da se prilagodite ljudima i da svoje mišljenje o njima sačuvate za sebe. Jednostavno ne možete birati sa kim ćete raditi kada se nađete u velikom kolektivu i ponekad će vam nadređeni biti osoba, koja možda ima manje znanja i kvaliteta nego vi, ali najveća veština koju će vaš poslodavac ceniti je rad, prilagođavanje i dobri rezultati, bez suvišnih razmirica sa kolegama i neprofesionalnog ponašanja.

Dokazivanje je zdravo, posebno na početku karijjere, ali je važno da ostane u granicama normale. Ne morate na poslu ostajati prekovremeno, iako ste završili svoj posao, samo zato što to rade i druge kolege. Pre svega iscrpljujute sebe za nešto što vam vrlo verovatno neće biti plaćeno, a zatim, vaši šefovi neće brojati sate koje radite, već kvalitet završenog posla, zato je mnogo bitnije da se fokusirate na same projekte i način svog rada.

Vi postajete deo vaše firme, nakon što ste postali njen zaposlen. To znači da se vaše slobode sada ograničavaju. Postoji način, na koji bi trebalo da se oblačite, postoje neadekvatni sadržaji za vaše društvene mreže, pa čak i način vašeg izražavanja više ne može biti isti. Po prvi put vas određuje vaša profesija, što zahteva određene promene u ponašanju.

Jednom kada postanete deo tima, više se ne radi o vama! Tokom obrazovanja bili ste usmereni isključivo na rad na sebi i za sebe, ali sada je vreme za timski rad i zajednička postignuća. Zato dajte sve od sebe da budete deo tima i da zajedničkim snagama nižete poslovne uspehe!

Primetićete da su vaše dužnosti mnogo veće, nego one koje stoje u opisu vašeg radnog mesta, međutim, reč je o vašem prvom poslu i trebalo bi to da posmatrate kao prednost da steknete što više iskustva u najrazličitijim zaduženjima, kako biste što više obogatili vašu radnu biografiju i osposobili sebe za različite vrste poslova.

Bitno je da imate volju za rad i dovoljno entuzijazma, kada dobijete svoj prvi posao, a onda ćete u hodu steći sve najvažnije veštine, postaćete deo tima i uživaćete u svom prvom radnom iskustvu.

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp