Search
Close this search box.

7 malih trikova da poboljšate svoje pamćenje

Vi ste pametni, domišljati i vispreni i želite tako ostane zauvek. Uvedite ovih nekoliko trikova u svoju dnevnu rutinu kako biste pamtili bolje iz dana u dan.

Rešavajte ukrštene reči

I to one teže. Možete i skinuti aplikaciju ili ih odštampati besplatno sa interneta. To ne samo da će proširiti vaše opšte znanje, već ćete i reaktivirati sinapse u mozgu dok pokušavate da se prisetite činjenica koje ste odavno čuli.

Spavajte više

Već i sami znate koliko je nemoguće fokusirati se sledećeg dana ukoliko se ne naspavate. To je zato što su san i pamćenje povezani na dva krucijalna načina: prvo, potreban vam je adekvatan odmor kako biste mogli da učite i da se fokusirate. Drugo, mozak konsoliduje i upija nove informacije dok spavate. Nema alarma ovog vikenda!

smile

Jedite više voća i povrća

Voće i povrće – najbolja sredstva za poboljšanje pamćenja i mentalnog zdravlja ikada! Na primer, bobice su bogate antioksidantima koji poboljšavaju kognitivno funkcionisanje i koji se bore protiv Alchajmerove bolesti. Zeleno povrće poput brokolija i spanaća usporava kognitivno ,,nazadovanje“, dok avokado pomaže da se poveća dotok krvi u mozak.

Idite na trčanje (ili u šetnju)

Regularne aerobne vežbe proširuju hipokampus (deo mozga uključen u pamćenje i učenje). Čak i dobra popodnevna šetnja, u trajanju od 40 minuta može pozitivno uticati na stanje vašeg mozga.

Smejte se koliko god možete

Zvuči izlišno, ali serija studija je pokazala da smeh zaista može biti najbolji lek. Smejanje dobroj šali poboljšava kratkoročno pamćenje kod odraslih. Dakle, okružite se zabavnim ljudima, gledajte smešne klipove na YouTube-u i vaš omiljeni humoristički program. Sve to u službi dobrobiti vašeg pamćenja!

Pijte crno vino

Cela flaša crnog vina može ,,pomutiti“ neke stvari, ali čaša dnevno ima pozitivan uticaj na hipokampus. Antioksidant po imenu resveratrol, koji se nalazi u kožici zrna crnog grožđa može pomoći pri sprečavanju gubitka pamćenja usled starenja. Konačno, savršen izgovor za jednu pred spavanje (nije kao da vam je bio potreban, zar ne?).

Pijte više kafe

Ukoliko vi (kao i mi) ne možete da počnete dan bez šolje ovog rajskog napitka, ovo je vaš srećan dan. Konzumacija kafe ima pozitivan efekat na dugoročno pamćenje, prema studiji sa univerziteta Džons Hopkins. Pokazalo se da je dobra i za zadržavanje kratokoročnog pamćenja. Pobeda za pobedom.

glavna slika: @beautybabydoki
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp