Search
Close this search box.

6 neobičnih stvari koje se dešavaju kada je pun mesec

Mitovi oko punog meseca postoje od kad je sveta i veka. Već dugo se veruje da mesečeve faze mogu da utiču na sve od čovekovog stanja uma, preko plodnosti do stope kriminala! Mnoga od tih verovanja su malo previše ,,van realnosti“, ali izgleda da pun mesec ipak ima uticaja na neke stvari.

Evo koje su:

  1. Plima je viša

Gravitacija utiče na plimu i oseku, a ključan igrač je mesec. I sunce je tu uključeno, ali u manjoj meri… sve dok sva tri nebeska tela ne udruže svoje snage. Kada se zemlja, mesec i sunce nađu u istoj ravni – što se dešava kada je mlad i pun mesec – sunčeva gravitaciona sila ujedinjuje se sa mesečevom, te jače utiču na plime. I eto, tek tako dobijemo dramatično podizanje nivoa vode! Fascinantno, zar ne?

  1. Reguliše se menstrualni ciklus

Ukoliko vam je menstruacija bila za nijansu neredovnija, dobar stari pun mesec može biti ono što vam je potrebno. Prema studiji iz 2011, može postojati veza između ova dva. Proučavano je oko 900 žena i pokazalo se da je skoro polovina njih dobila menstruaciju oko punog meseca. Neobjašnjivo, ali definitivno zanimljivo!

  1. Više žena se porodi

novorodjence

Povećana stopa nataliteta kada je pun mesec je jedan od mitova koji se prenosio vekovima. Kako se ispostavilo, ima i određenu naučnu pozadinu. Naučnici u Japanu pratili su rođenja beba u bolnicama. Otkrili su da što je mesec bio bliži zemlji i što je gravitaciona sila bila jača, to se više beba rađalo!

  1. Poremeti se san

Ukoliko se noću okrećete i prevrćete, za to možemo okriviti pun mesec. Studija iz novina Current Biology pokazala je da je njenim učesnicima bilo potrebno 5 minuta duže da zaspe, spavali su 20 minuta kraće, a san im je bio za 30% gori. Važno je napomenuti da su im satovi bili oduzeti i da nisu znali u kojoj fazi je mesec bio.

  1. Menja se raspoloženje

Teorije da od punog meseca ,,poludimo“ su davno razbijene, ali određeni podaci pokazuju da pun mesec može učiniti da budemo malo rastrojeni. Naime, astronomija meseca pokazuje da mesečeva gravitacija utiče na napetost, disharmoniju i česte promene u raspoloženju.

  1. Biljke brže rastu

U baštovanskim krugovima priča se da seme koje je zasađeno tokom punog mesec bolje raste. Prema toj teoriji, biljke postaju jače i produktivnije, a one koje su zasađene kako mesec ,,zalazi“ budu slabašne. Ovo može imati veze sa podzemnim vodama, na koje mesec takođe utiče, te bolje hidriraju seme.

Možda nema vukodlaka ili nekih drugih mitskih bića, ali izgleda da se podosta toga zanimljivog može desiti kada je mesec pun. Obratite pažnju sledeći put. 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp