7 poslovnih poteza koje bi trebalo da napravite u dvadesetim 

Dvadesete godine života za većinu su poprilično turbulentan period. Dok se krećete kroz ovu dekadu, verovatno ste pri kraju fakulteta, sa čitavom karijerom ispred sebe i dok se okrenete već ćete hodati stazom profesionalnog razvoja!

Malo je zastrašujuće misliti o tome, zar ne? Mladi smo, slobodni i možemo raditi šta god poželimo – ali u isto vreme, odluke koje donosimo sada mogu odrediti ostatak našeg profesionalnog života.

Sve je to jako uzbudljivo, ali predstavlja i veliki pritisak.

Ukoliko želite da uvećate svoj potencijalni prihod, otkrijete šta je to što zaista želite da radite i da ostanete “normalni” dok to radite, ovo su profesionalni potezi koje bi trebalo da preduzmete dok ste u dvadesetim:

Prihvatite šta god vam može doneti prihod, za početak

Postoji taj stereotip da je današnja omladina zahtevna i razmažena, naročito kada je o poslu reč, a ponekad  i mi pomislimo da je to istina. Činjenica je da su sve šanse da nećete dobiti posao iz snova čim završite fakultet. Ko zna da li će uopšte biti “dobar” posao.

Međutim, ukoliko ste dovoljno vredni, pronaći ćete posao koji vam može pomoći da ostvarite određenu zaradu – i to je, za početak, dovoljno. Nikada ne znate kakve prilike vam se nadalje mogu ukazati, naročito ukoliko ulažete napor u ostvarivanje svojih pravih ciljeva.

Stvarajte kontakte

Ovo je neophodan savet za zaposlene svih godina, ali naročito za one mlađe generacije. Time što širite mrežu svojih kontakata izlažete sebe poslovnom svetu – upoznaćete ljude različitih profila, sa različitim iskustvima, koji vas mogu naučiti gotovo svemu (a možda i pružiti neku veoma retku i isplativu ponudu).

Uz to, biće zadivljeni što tako mlada osoba pokazuje toliko inicijative.

Volontirajte 

Potražite prilike za volontiranjem u svom gradu i pronađite cilj iza kojeg želite da stanete. Volontiranje će vam pomoći da se osetite mnogo više u skladu sa svojom zajednicom i to jako dobro izgleda u vašoj biografiji. Uz to, može poslužiti kao sjajna prilika da proširite svoje kontakte. Srešćete razne direktore i lidere – a upravo su to ljudi koji vam mogu pomoći da stignete tamo gde ste pošli.

Uložite u nove veštine 

Imate prilično vremena na raspolaganju, čak iako možda nemate mnogo novca. Sada je vreme da razvijate svoje veštine. Idite na časove, naročito ako su besplatni i iskoristite svaku priliku koje vam vaše radno mesto pruži da naučite nešto novo ili da preuzmete još neki zadatak.

Ne morate da se bavite njome zauvek, ali čak i najmanje iskustvo može da vam pomogne u razgovoru na sledećem intervjuu za posao!

Unesite malo inovacije u vaš posao

Osim ako ne napredujete kao nikada u životu, probajte da ne ostanete na jednom mestu predugo. Želite da vaša radna istorija bude raznolika sada dok imate vremena da menjate. Naravno, ne treba to činiti previše često, ali današnje tržište rada je slobodnije, a rad na novim mestima će vam dati bolji uvid u način na koji poslovni svet funkcioniše.

Rizikujte 

Tokom vaših dvadesetih, nećete imati mnogo toga da izgubite. Sada je vreme da rizikujete! Sada je vreme da uradite nešto ludo. Imate li ideju za novi biznis? Postanite preduzetnik! Imate li želju da promenite zemlju i započnete karijeru iznova? Samo napred. Možda nećete dobiti priliku za to ponovo, bar ne bez ozbiljnih žrtvi.

Odradite neki sjajan projekat 

Bez obzira na to gde radite i koliko iskustva imate, imate sposobnost da stvorite nešto što će vas izdvojiti od drugih. To je bilo koji projekat ili poduhvat koji možete iskoristiti za svoju biografiju, a koji pokazuje koliko ste posvećeni, vešti i vredni.

Savet po želji: Pravite greške 

Ne treba ga shvatiti previše bukvalno ali… grešite. Donesite neispravnu odluku. Odlučite se za opciju koja je luđa. U dvadesetim to i neće biti toliko važno. Zapravo, može vam samo pomoći – bićete načisto sa neuspehom i naučićete lekciju iz tog iskustva! Samo napred!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp