Search
Close this search box.

7 stvari na koje nam odlazi previše novca

Uprkos svim našim pokušajima štednje, ponekad jedno pitanje uvek bude aktuelno: Gde su mi otišle sve pare? Istina je da mnogi od nas prave finansijske greške i svi smo zabrinuti zbog toga. Štaviše, većini ljudi novac predstavlja jedan od glavnih izvora stresa. Svi znamo koliko je lako zaneti se i bezobzirno trošiti. Znate ono kada odete u nabavku bez spiska? Samo nekoliko stvari može se pretvoriti u punu korpu!

Kako bismo vam pomogli da smanjite troškove, a da ne ubijate svoj društveni život, izdvajamo nekoliko uobičajenih stvari na koje trošimo previše novca i kako da to promenimo.

Hrana

Da li ikada osetite figurativni ubod u stomak kada dobijete račun u prodavnici nakon kupovine namirnica? Niste sami. Cena hrane svakako skače i taj trend će vrlo verovatno da se nastavi, polako, ali sigurno.

Savet: Mnogima ovo nije novost, ali vaša obližnja pijaca je mesto gde ćete najviše novca uštedeti kada je reč o sezonskom voću i povrću, a moramo naglasiti i da je kvalitet neuporedivo bolji!

Flaširana voda

Ovo svi radimo, što je potpuno legitimno, jer niko ne preferira vodu sa česme. Međutim, mnogo novca nam odlazi na flaširanu vodu – skoro 300 puta više nego što mesečno plaćamo vodu za svoje domove. Ovo ne ugrožava samo naše novčanike, već i okruženje. U proseku 17 miliona buradi ulja je potrebno da se napravi godišnja zaliha ovih flaša. Da ne spominjemo količinu otpada koju sve to stvara, od kojeg većina završi u našim vodama.

Savet: Da li ste spremni da uštedite novac i spasete okolinu? Uložite u filter za vodu koji pročišćava vodu sa česme i pretvara je u čist H2O. 🙂 Mislite na sebe i svoju planetu.

Kafa

Ne možete započeti dan bez kafe? Znamo kako vam je. Velikoj većini nas je potrebna doza ovog pića ujutru. Potrošimo u proseku oko 1500 dinara nedeljno na kafu, ne uključujući konzumiranje kod kuće. Kada izračunate koliko je to na godišnjem nivou, dobijete pozamašnu cifru, zar ne? Pomislite kakve ste sve odevne komade mogli kupiti za te pare!

Savet: Kako biste malo uštedeli na tome, probajte da napravite kafu kod kuće umesto što je kupujete u lokalnom kafiću.  Možete uložiti u jednostavan aparat za kafu na kome možete napraviti veću količinu. Jednu popijte ujutru, a drugu sipajte u svoj omiljeni termos ili šolju za poneti i spremni ste. Nema na čemu.

Stvari za bebu

Odluka da osnujete porodicu je i emotivno i finansijski veoma zahtevna, naročito ako uzmemo u obzir koliko mnogo košta podizanje jednog deteta. Prva godina je možda i najskuplja. Sve što vam je potrebno za početak je skupo: sedište za auto, kolica, nosiljke, krevetac, korito, pult za presvlačenje… treba li da nastavimo?

Savet: Niko ne želi da previdi kvalitet kada je reč o stvarima za bebu, ali, kao što smo naglasili u okviru Petit Coco bloga jednom prilikom, potrudite se da što više stvari pozajmite. Mnogo toga će vaša beba svakako brzo da preraste, tako da gde god možete da uštedite – tu priliku i iskoristite. Bićete srećni i vi, a i onaj ko vam to daje.

Skupi proizvodi za negu

Iako većina misli da je mnogo više savesna pri kupovini kozmetike, i dalje kupujemo proizvode pune hemikalija, nadajući se da ćemo u njima pronaći fontanu mladosti. Znate i vi, a i mi, da to ne ide baš tako. Da li uopšte znate šta nanosite na svoju kožu?  Pogledajte sastojke i javite nam da li ste prepoznali četiri bez Google pretrage.

Savet: Birajte proizvode sa manje sastojaka – koje možete izgovoriti. I imajte u vidu da neke od vaših ličnih navika doprinose stanju vaše kože, kose ili tela!

Jednokratni brijači

Jednokratni brijači gube na oštrini poprilično brzo, pa se na kraju ispostavi da ih menjamo veoma često. Ipak, postoje oni dugotrajniji koji ne koštaju mnogo, a jednom kada ih kupite, menjate samo žilet, i to znatno ređe. Svakako su oštrijii, jer su proizvedeni da traju duže od nedelju dana.

Savet: Dame, ukoliko u vašoj obližnjoj prodavnici postoje ovakvi brijači samo u varijanti ,,za muškarce“, slobodno ih možete koristiti i vi, jer nisu ograničeni na pol. Ne dajte se zavarati. 🙂

Dezorganizacija

Biti neogranizovan nas, na kraju svega, može najviše koštati. Gubljenje punjača, slušalica, kišobrana; ostavljanje nakita ili ključeva na pogrešnim mestima… Ukoliko vas ovakve situacije nisu motivisale da raščistite i organizujete svoje stvari, setite se svega što ste u nekom trenutku negde izgubili ili zaboravili i kako ste na kraju sebi napravili nepotrebni dodatni trošak. A onda se setite koliko ste puta našli taj izgubljeni predmet i shvatili da ste potrošili novac ni za šta. Da, i mislili smo da će vam ovo privući pažnju. 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp