Search
Close this search box.

7 trikova da ranije zaspite

U savršenom svetu, svi bismo legli u idealno vreme i odspavali dobrih 8 sati. Ipak, život se često može isprečiti ovom savršenom ritmu, pa je bitno da imamo u vidu nekoliko saveta za raniji odlazak u krevet, s obzirom na to da san igra vrlo bitno ulogu kada je u pitanju naše zdravlje.

Da bismo ranije zaspali, moramo usvajati pravilne navike od trenutka kada se probudimo, do trenutka kada je vreme za spavanje. Probajte neku od ovih 7:

  1. Ograničite popodnevnu dremku na 20 minuta

Ukoliko vam se baš spava, probajte da to uradite pre 2 popodne i ne duže od 20 minuta. Ukoliko spavate dosta duže, vaše telo ulazi u dublju fazu sna i maltene uvek utiče na to da ne možete da zaspite uveče kada ste planirali.

  1. Ne pijte kafu posle 14h

Ograničiti kofein je nešto sa čim svako od nas može da eksperimentiše. Kofein, ako se konzumira isuviše kasno, može da nam oteža da zaspimo, a i može odvesti do lošijeg kvaliteta sna.

  1. Uglavite malo vežbanja u svoj raspored

Vežba može uraditi mnogo više nego samo da dovede vaše telo u formu – može vam olakšati da zaspite! Ukoliko vam raspored ne omogućava da vežbate rano ujutru, isplanirajte dan tako da odradite bar 30 minuta treninga.

  1. Provedite vreme napolju

zena

Svakodnevni izlazak napolje izlaže vaše telo prirodnoj svetlosti, a to učvršćuje vaš režim spavanja. Sunčeva svetlost reguliše vaš ,,unutrašnji sat“ i pospešuje lučenje melatonina (hormona koji pomaže pri kontrolisanju sna). Izlazak napolje za vreme pauze za ručak, šetnja do kafića umesto vožnje ili trčanje u parku samo su neki od načina da obezbedite sebi zdravu dnevnu dozu sunca.

  1. Izbegavajte šećer i začine

Jako je bitno da obratite pažnju na ishranu uveče. Začinjena hrana može otežati varenje i držati vas budnima u toku noći, a slatkiši vam daju neželjenu dozu energije. Birajte umesto njih namirnice bogate vitaminima i mineralima poput magnezijuma, kalijuma i kalcijuma, koje potpomažu kvalitetniji san.

  1. Krenite malim koracima

Pokušavati da odemo tri sata ranije nego obično u krevet nije baš realističan cilj. Umesto toga, krenite malo po malo i vremenom povećavajte količinu sna koju dobijate. Probajte, na primer, da jedne nedelje spavate sat vremena duže nego obično i pratite šta će se desiti.

  1. Nađite načina da se opustite

Kako ne biste odugovlačili odlazak u krevet, počnite da upražnjavate neku aktivnost pred spavanje u kojoj uživate, a koja ne uključuje elektronske uređaje. Na primer bojenje, joga ili čitanje. Ukoliko je to miran i opuštajući deo vaše noći, manja je verovatnoća da ćete je odložiti, a smiriće vas i uspavati.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp