Search
Close this search box.

7 znakova da imate povišen nivo estrogena u krvi i kako da ga vratite u normalu

Estrogen je primarni ženski, polni hormon, koji reguliše rad našeg reproduktivnog sistema. Kao i nivo bilo kog hormona i nivo estrogena u našem organizmu, može biti viši, ili niži.

Ponekad, povišen nivo estrogena može izazvati promene, pomoću kojih naš organizam apeluje na nas, da je vreme za kontrolu hormona.

Povišen nivo estrogena u krvi može uticati na:

  • Usporen rad štitne žlezde
  • Nedostatak koncentracije
  • Poremećaj u menstrualnom ciklusu
  • Opadanje kose
  • Veoma bolne menstruacije
  • Problemi sa stolicom
  • Iscrpljenost

Ipak, ako imate većinu ovih simptoma, potrebno je da se obratite lekaru, kako biste sa sigurnošću utvrdili, da li je reč o povišenom nivou estrogena, a ako je to u pitanju, postoji nekoliko načina da ponovo vratite nivo ovog hormona u normalu.

Eliminišite ksenoestrogene

Ksenoestrogeni se nalaze u plastici i jedan su od glavnih uzroka povišenog nivoa estrogena u krvi, pa je važno da izbacite iz upotrebe plastične flašice, posuđe, kao i kozmetiku, koja nije na prirodnoj bazi. Poželjno bi bilo da pijete samo flaširanu vodu, a ako koristite pilule za kontracepciju, vreme je da napravite malu pauzu.

Promenite način ishrane

Kako biste eliminisali višak estrogena u krvi, promenite svoje navike, kada je ishrana u pitanju. Obogatite svoju ishranu vlaknima, povećajte unos vode na minimum 2,5 litara dnevno i potrudite se da putem ishrane u svoje telo unesete što veću količinu magnezijuma.

Da biste poboljšali probavu, pijte više kefira i jogurta, a kako biste organizam izložili prirodnoj detoksikaciji, potrudite se da što više budete aktivni, kako biste sve štetne materije iz organizma izbacili putem znojenja.

Poboljšajte zdravlje jetre

Jetra ima veoma značajnu ulogu kada govorimo o stabilizaciji nivo estrogena u krvi. Ona ublažava višak estrogena, a zatim ga transformiše u supstancu koja se rastvara u vodi, pa ćete na taj način višak estrogena izbaciti putem mokraće. Da biste poboljšali funkciju jetre, tokom procesa oslobađanja viška estrogena potrudite se da ne pijete alkohol i ne jedete začinjenu i masnu hranu.

Bazirajte ishranu na jajima, cvekli, kelju, kupusu, crnom i belom luku i raznolikom voću.

Da biste normalno funkcionisali, bez klasičnih hormonalnih vožnji, bez stresa i naglih promena u raspoloženju, važno je da oslušnete svoj organizam, da mu pomognete da se oslobodi svega što je suvišno, da s vremena na vreme odradite detaljan detox, vežbate i vodite računa o svom zdravlju, jer je ono zaista neprocenjivo!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp