Search
Close this search box.

8 stvari koje se mogu desiti ako prestanete da gledate TV

Da li ste znali da se u našoj zemlji provede i do pet sati ispred televizora? Teško je poverovati, ali ljudi iz kompanije AGB Nilsen ne lažu. Što se nas lično tiče, mi imamo periode kada intenzivno gledamo TV, a ponekad ga ne upalimo danima.

U svakom slučaju, ukoliko rešite da se odreknete ove navike, evo šta se može desiti:

Za početak, nećete znati šta da radite

,,Da li da proverim mejlove još jednom? Možda mi je neko poslao SMS? Možda mi je sad neko poslao nešto na Vajberu? Da li je neko objavio novu sliku na Instagramu u proteklih 50 sekundi? Ne? Pitam se da li je izašla nova epizoda Uvoda u anatomiju… Čekaj, ne. To se ne pitam.

Možda ćete se osetiti izostavljeno u razgovorima

Miliste da će izlazak sa prijateljima biti dobar način da izbegnete TV, ali onda svi počnu da razmenjuju mišljenja o Razvodu ili Igri prestola i iznenada ste ispali iz koloseka. Nema načina da se ovo ublaži i totalno je bezveze, ali verujte, biće bolje, jer…

Shvatate koliko dodatnog vremena imate

strikanje

Sa pet dodatnih časova u toku dana, razmislite o svim stvairma koje možete postići. Možda konačno možete da naučite da štrikate? Ili da napravite homemade piling za telo. Ili da krenete na časove nekog jezika. Kada sasečete gledanje 324. reprize Prijatelja, mogućnosti su beskrajne. (Izvini, Fibi.)

Bićete u iskušenju da ,,varate“

Dobro, rekli ste da pravite detoks od TV-a, ali onda ste čuli da je baš ta jedna epizoda Slatkih malih lažljivica bila zaista sjajna, pa ne bi bilo loše da samo nekoliko minuta odgledate, zar ne? Izbor je vaš, ali predlažemo da ipak razmislite o tome koliku moć TV ima nad vama.

Pročitaćete mnogo knjiga

Znate sve one romane koji vam vise na policama, a koje iz nekog razloga nikako da pročitate? Iskoristite dan, ljudi. Sad je trenutak. Pročitajte izuzetna dela domaće ili svetske književnosti. Verujte, jedno poglavlje ovih knjiga bolje je od svake serije. 🙂

Moguće je da ćete bolje spavati…

Gledanje TV-a pola sata pred spavanje možda deluje bezopasno, ali svi stručnjaci ukazuju na to da može pogoršati kvalitet vašeg sna. Plava svetlost koju emituju televizori i kompjuteri utiče na nivo melatonina u vašem telu, što može učiniti da se osećate napeto, čime se remeti vaš ciklus spavanja. Pročitajte članak u vašim omiljenim novinama umesto toga. Zaspaćete za tili čas.

 …i steći ćete nove prijatelje

Ukoliko vaši bližnji uglavnom pričaju o tome šta se dešavalo u serijama, proširite svoju grupu i pronađite one ljude sa kojima možete pričati o svim drugim temama. Na primer, o svim onim knjigama koje ste pročitali.

Vremenom ćete dostići savršeni balans

Jednom kada ste se oslobodili zavisnosti od TV-a, odaberite nekolko serija nedeljno koje biste voleli da gledate i polako ih vraćajte u svoj raspored. Ovako ćete razlikovati one koje gledate jer vam se zapravo sviđaju, i one koje gledate samo zato što ,,nema ništa drugo“. Savesno gledanje. Najbolja varijanta!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp