Search
Close this search box.

8 zanimljivih i atipičnih činjenica koje bi trebalo da znate pre nego što otputujete u Italiju!

Italija je zemlja koju većina nas među prvima stavi na spisak svojih putovanja. Zemlja u koju se već pri prvoj poseti zaljubite u energiju stanovnika, romantični jezik, istoriju ulica i pre svega u dobar sladoled. 🙂

Ako međutim, još niste imali priliku da je posetite, postoji nekoliko stvari, koje bi trebalo da znate pre nego što otputujete u Italiju.

Italijani poštuju svoje vreme za odmor

Italijani imaju određeno vreme odmora u toku dana, koje shvataju veoma ozbiljno i zdušno se njime koriste. Kod njih, to se zove “Riposo” i podrazumeva vreme od 1 do 4 popodne, kada je većina radnji i restorana zatvorena, jer Italijani odlaze svojim kućama na ručak i popodnevni odmor.

S obzirom na ovu njihovu naviku, trebalo bi da znate da ćete teško gde dobiti posluženu večeru pre 7 sati, predveče. Zato je naša topla preporuka da pažljivo isplanirate svoje obroke kada ste u Italiji.

Kafa je veoma pristupačna

Iako Italija nije poznata, kao najpovoljnija zemlja, što se tiče samog života, a posebno kada su u pitanju cene za turiste, ali Italijani veoma cene važnost kafe i potrudili su se da ona bude pristupačna svima. Cena esspresa je 1 evro, dok je kapućino 1.50.

Kada ste u Italiji, jednostavno morate dan započeti dobrom kafom. Italijani posebno uživaju u ovom ritualu, pa su se potrudili da takav užitak priušte i svakom turisti.

Nisu internet ovisnici

Iznenadiće vas koliko je Italija loše snabdevena internetom. Do Wi-Fi-a sa dobrim signalom teško ćete doći čak i u najboljim hotelima. Nije to toliko iznenađujuće s obzirom na činjenicu da više od 30% Italijana nema ni jednu društvenu mrežu, pa jednostavno nisu shvatili internet konekciju kao prioritet njihovih turista, što je u neku ruku dobro, jer se zaista možete posvetiti istraživanju na pravi način, bez gubljenja vremena na društvenim mrežama.

Obavezno čekirajte svoju kratu

Nije dovoljno samo da kupite kartu na autobuskoj ili železničkoj stanici, već je morate čekirati na omanjim mašinicama, koje se nalaze na stanici, kako bi se znalo da putujete tačno u datom trenutku. U suprotnom, kontrolori su veoma striktni i platićete veliku kaznu, bez obzira što ste turista i niste znali kako prevoz zapravo funkcioniše kod njih.

Svi putevi zaista vode u Rim

Stanica Termini u Rimu, glavni je centar transporta, koji povezuje ostatak Italije i odatle možete pronaći put za mnoge druge Italijamske gradove.

Kada ste već u Rimu, ne zaboravite da je to jedan od najstarijih gradova na svetu. Iskoristite barem 3 dana da ga detaljno istražite i ne propustite da posetite Vatikan. A kada se zaljubitie u Rim, pravac na stanicu Termini, kako biste posetili i ostale italijanske gradiće, po vašoj želji.

Najbolju pizzu probajte u Napulju

Ne znamo koliko će vam se dopasti pizza u Italiji, jer se drastično rrazlikuje od naše, ali ako će vam se igde dopasti, onda je to u Napulju. Tamo ćete pojesti najbolju i najjeftiniju pizzu u celoj Italiji.

Sve što ste mislili da znate o italijanskoj kuhinji je zabluda

Italijani vole pastu, ali je ne možete svuda naći. Kanoli su popularni samo na Siciliji i uopšteno retko ćete naići na feferoni papričicu.

Zato ćete na svakom ćošku naići na bruskete, pizzu i dobar sir. Ne propustite da probate neki od njihovih sireva, izvanredni su. I ne propustite da probate sladoled, mnogo sladoleda!

Italija je potpuno drugačija od severa ka jugu

Ova zemlja se doslovno menja u potpunosti kroz 20 regija, koje u njoj postoje. Svaka od njih posevno je specifikovana za hranu, vino, a ima i posebnu tradiciju. Zapanjiće vas koliko jedna zemlja može biti puna različitosti, unutar sebe.

Koliko god puta da joj se vratite, zemlja vina i sireva, opet će vas nečim iznenaditi i još jednom vas ubediti da ćete joj se opet vratiti.

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp