9 pitanja koja bi trebalo da postavite pre braka

Čestitamo! Našli ste svoju savršenu polovinu. Verujemo da ništa nije bolje od toga da se svako jutro budimo pored najbolje osobe na svetu, zato i ne čudi to što želite da svoju ljubav ozvaničite.

Mnoge studije su pokazale da brak sa sobom nosi niz fizičkih, emotivnih i finansijskih benefita, ali ipak je važno da utišamo spoljne glasove i pogledamo kako stvari izgledaju iznutra.

Brak u stvarnosti nije ono što vidimo na društvenim mrežama. Ne možete staviti prigodan filter na svađu, ili baciti problem pod sentimentalni hešteg. Ono što jeste dobro u gledanju drugih parova kako ispoljavaju svoju ljubav je to što pruža mali uvid u to koliko zadovoljstva daje kvalitetna veza.

Ipak, pre nego što se upustite u sve to, preporučujemo vam da postavite sebi ovih 9 pitanja:

Da li želite iste stvari?

Bitno je da budete na istoj strani. Brak može biti težak ako se vaši planovi za pet ili deset godina unapred razlikuju dramatično. Da li ste fleksibilni što se tiče selidbi i promena načina života, u slučaju da neko od vas dobije ponudu za posao u inostranstvu? Prečešljajte svaku temu o budućnosti, jer ne želite iznenađenja.

Da li vam se vrednosti poklapaju?

a4acb25f986287e5b4246b7111bc6d59

Osim ciljeva za budućnost, trebalo bi da delite i zajedničko tlo kada je moral u pitanju. Koje vrednosti su vam oboma prioritet i da li ćete izaći partneru u susret ako postoji određeno neslaganje?

Da li ste ga videli u najgorem izdanju?

I obrnuto. U dobru i u zlu nije samo puka fraza. Kada život servira loše stvari, morate biti spremni da ih rešite. Brak se vrti oko toga da gradite zajedno život koji nije uvek u roze nijansi. Ako osećate leptiriće čak i kada ima jutarnji zadah, koje kilo viška ili kada izgubi posao, to je dobar znak da ćete biti partner koji pruža podršku.

Da li vam se dopada?

1milad179

Ovo nije trik pitanje. Možda jeste impresionirani time kako izgleda kada diže tegove ili maštate o tome kako pravi palačinke dok se kuckate na kompjuteru u kancelariji, ali zapitajte se da li vam se zaista dopada. Da li možete da se nosite za njegovim lošim šalama do kraja života? Možete li da sedite sami u sobi sa njim i da vam bude super? Da li ćete se osećati bezbedno pored njega ako se zajedno izgubite na putovanju?

Prihvatate li njegov “prtljag”?

Svako ima svoju tamnu stranu, ali možete li prihvatiti sve mane vašeg partnera? Prošla iskustva, dobra ili loša, oblikuju ga u to što jeste, te bi trebalo da ga takvog i prihvatite. Međutim, ako se trenutno bori sa nekim oblikom zavisnosti, na primer, ponudite mu pomoć i podršku da se sa tim izbori, pre nego što uskočite u brak.

Da li ste finansijski kompatibilni?

couple-at-home

Trošenje novca igra veliku ulogu u svakoj zajednici. Ako ste vi na štedljiva osoba, a vaš partner se redovno obasipa skupom garderobom, možda bi bilo dobro da zakoči. Novac je jedan od glavnih razloga za tenziju u vezama, tako da bi vas dvoje trebalo da imate iste stavove u vezi sa trošenjem para.

Verujete li jedno drugom?

Poverenje je onaj divan osećaj koji imate kada ste pored nekoga ko vam deluje kao otelotvorenje doma. Međutim, šta ako se susretnete sa nekom preprekom, poput one gde uhvatite partnera u beloj laži (ali još uvek ga volite)? U slučaju da imate problema sa poverenjem, ili razvijte plan za dalje ili se raziđite. Ako postoji nešto u vama što vam govori da ne bi trebalo da mu verujete, veza će biti poprilično loša.

Koliko često ćete imati seks?

amazing-bed-boyfriend-couple-Favim.com-1034923

Seksualna podudarnost možda najbezazlenije deluje, ali je jako važna za vaš odnos. Možda ste više seksa imali ranije, ali priče o kreditima, deci i poslu kad – tad zauzmu prvo mesto. Koliko vam je do seksa u tim trenucima? Da li ste usklađeni kada su vaše potrebe u pitanju?

Da li možete komunicirati jedno s drugim?

Ne mislimo na količinu poruka koje mu pošaljete na pauzi za ručak. Kao decu su nas roditelji učili da komuniciramo na određeni način, a taj se način možda razlikuje od partnerovog vaspitanja. Kriva učenja će biti prisutna, ali na kraju bi trebalo da dođete do tačke kada ćete oboje biti slobodni da iskažete svoje brige i želje bez osude.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp