Search
Close this search box.

9 razloga da posetite Briž, mali gotski grad u Belgiji!

Praznici su definitivno ostali iznad nas, ali je nama zaista neizmerno teško da se vratimo u realnost, pa zadržavamo pravo da i dalje maštamo o slobodnim danima, vremenu koje je samo za nas, ukusnim đakonijama i voljenim ljudima, a kada još uz to prelistavamo instagram, naša inspiracija ovoga puta potpuno se usmerila u želju za putovanjem. Tako da, ako imate iole vremena za odmor tokom januara i februara, naš predlog za savršenu destinaciju ovog puta je Belgija.

Istražujući ovu neverovatnu zemlju, koja može da ponudi toliko toga, pomislil smo da ste već mnogo puta dobili preporuku da posetite Brisel, ali da li vam je još neko preporučio da posetite Briž?

Danas smo za vas izdvojili najzanimljivije stvari, koje morate uraditi kada prvi put posetite Briž.

Posetite Rozenhoedkaai

Relativno blizu Tanerovog trga, Rozenhoedkaai je neverovatan predeo grada, koji pruža nezaboravan pogled, što znači da ne bi trebalo da ga propustite. Nalazi se u središtu, koji okružuju kanali Groeneri i Dijver, a uz vodu nalaze se kućice u gotskom stilu, što ceo predeo čini veoma bajkovitim. Ako vam se ukaže prilika za izlet čamcem, ne propustite je!

Popnite se na zvonik

Zvonik u Brižu predstavlja spoj zapanjujuće srednjevekovne arhitekture i istorije. Izgrađen je 1240. godine visok 83 metara, a u njmu se nalazi čak 47 zvona.

Popnite se na vrh tornja, kako biste uživali u panoramskom pogledu na ceo grad.

Posetite katedralu Svetog Salvatora

Reč je o najstarijoj katedrali u gradu, koju krasi neverovatna neogotička arhitektura i niz flamanskih umetničkih dela, koji su u njoj izloženi.

Uživajte u muzeju Groninger

Prošetajte kroz flamansku i belgijsku umetnost i uživajte u slikama neoklasičara iz XVIII i XIX veka.

Posetite gradsku kuću u Brižu

Gradska kuća u Brižu nalazi se na glavnom trgu i jedna je od najstarijih i datira od XII veka. Glavna dvorana je impresivna u gotskom stilu. Posetite i mali muzej u prizemlju, koji prikazuje istoriju same zgrade.

Uživajte na jezeru Minnerwater

Smešten u centru Briža, okružen divnim zelenim površinama, drvoredima, kao i lepim zamkovima. Pređite mostić i uživajte u pogledu na grad.

Prošetajte stazom vetrenjača

Prošetajte obalom reke na istočnoj strani grada, kako biste prošli stazom vetrenjača, po kojoj je Briž veoma poznat. Posetite jedan od mlinova i uverite se po kom principu rade ove neverovatno zanimljive, drvene sprave.

Ne propustite vožnju čamcem

Najbolji način da upoznate Briž je da se provozate čamcem po kanalima koji prožimaju samo srce grada. Postoji 5 faza u kojima se pravi pauza i možete se iskrcati kad god poželite, kako biste svoje dalje istraživanje nastavili u šetnji. Obilazne ture traju oko 30 minuta, nakon čega možete sami osmisliti dalju rutu obilaska.

Istražite stari grad

Stari grad Briža naveden je kao jedna od UNESCO-vih svetskih baština i dom je mnogih zdanja koje Briž čine posebnim. Prošetajte starim delom grada, uživajte u pogledu, istražite nešto novo i u nekom od restorana obavezno probajte tradicionalnu belgijsku kuhinju.

Ako imate vremena da se otisnete na putovanje, posetite Briž i napravite divne uspomene, uživajte u šetnji kroz svaku ulicu i naravno u svakom pojedenom vaflu. I ne zaboravite da svoju avanturu podelite sa nama!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp