Search
Close this search box.

Akne na vašem telu otkrivaju mnoge bolesti – proverite odmah!

Sigurno ste više puta u životu čuli da se sve pojave u našem telu i na našoj koži dešavaju sa nekim razlogom. Izašli ste iz puberteta, ali idalje imate akne? Razmislite o mestima gde se one pojavljuju, jer često nam mesto nastanka govori šta je zapravo njihov uzrok.

Akne na telu često izbijaju zbog određenog poremećaja u organizmu, tako da ih možemo nazvati i signalima koje nam daje naše telo da promenimo neke životne navike. Ukoliko se nakon promene navika regija zahvaćena aknama iščisti, onda nam je telo davalo dobar signal. 

Akne na vratu 

Uzrok pojave akni na bradi i vratu su hormoni. To bi mogao biti znak da su vaše nadbubrežne žlezde preopterećene zbog stresa koji proživljavate. Priuštite sebi opuštanje i relaksaciju. Povedite računa o načinu ishrane, smanjite unos slatkiša, nepotrebnih šećera i zaslađivača.  

Akne na ramenima 

Ukoliko ste primetili da vam se akne pojavljuju u ovom delu tela, vrlo je moguće da se vaš organizam nalazi pod stalnim stresom. Joga, lagane vežbe bez prekomernog znojenja i opuštanje mogu dovesti do rešenja vašeg problema. 

Akne na grudima i prsima 

Ovo bi mogao biti znak loše probave i nekvalitetne ishrane. Razmislite o tome kako se hranite. Izbacite brzu hranu, šećere i previše masna jela. Ubacite što više svežeg voća i povrća i vode.  

Akne na nadlakticama 

Ovo bi mogao biti znak upozorenja na nedostatak vitamina u organizmu. U jelovnik obavezno uvrstite sezonsko voće i povrće i time ćete značajno povećati unos vitamina. Vitamine uvek pokušajte u organizam uneti prirodnim putem i izbegavajte tablete i slične načine za povećanje unosa vitamina. Jedite što više citrusa, pomorandže, limun, mandarine i slično. 

Akne na stomaku 

Akne na stomaku su znak za visok nivo šećera u krvi. Ukoliko primetite ovakve promene na vašoj koži i ukoliko su one učestale obavezno proverite nivo šećera u krvi.  

Akne na kukovima i butinama 

Akne na ovom području često mogu biti reakcija na neadekvatne preparate za negu kože ili prekomerno korišćenje raznih krema, mleka za telo i slično. Trudite se da na kožu mažete preparate koji imaju što više prirodnih sastojaka u sebi i ponekad kožu odmorite od stalnog mazanja krema i sličnih preparata.  

Akne na leđima 

Ukoliko ste pod stresom, stalno ste nervozni, nedovoljno spavate i patite od nesanice, to može biti uzrok akni na ovom području. Visokokalorična hrana i nedovoljna fizička aktivnost su takođe jedan od razloga. Ukoliko se akne pojavljuju na donjem delu leđa potrudite se da nosite odeću od prirodnih materijala i slobodno birajte onu koja je komotnija, a ne preuska. Ukoliko mnogo vremena provodite u sedećem položaju to takođe može biti jedan od uzroka akni. 

Idealno bi bilo da čim primetimo prve znake počnemo da reagujemo na njih. Ukoliko promenite neke životne navike, a vaš problem se ne reši obratite se lekaru. Naravno, ni jedan problem nije nastao preko noći pa se tako neće ni rešiti. Zato je važno da budete uporni i strpljivi.

Još korisnih tekstova o zdravlju pročitajte ovde!

Sandra Lejić

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp