O zemlji čokolade i piva

U ranu jesen 2015. godine imala sam priliku da posetim jednu jedinstvenu zemlju zapadne Evrope. Usled vrlo prijatnih životnih okolosti stekla sam jako dobre prijateljice iz Belgije koje su bile moji domaćini i vodiči. Obe žive na području Flandrije (regija koja obuhvata sever Belgije i u kome se govori varijanta holandskog jezika), tako da je moj boravak bio baziran na obilasku tamošnjih gradova. Let do Brisela traje malo više od dva sata.

reddit 3
Briž

Prvo što ćete primetiti dok budete šetali ulicama flandrijskih gradova je da sve miriše na čokoladu i vafle. Osim što će vam to otvoriti apetit, pa ćete morati da svratite u čuvenu Leonidas kuću čokolade, ili da uzmete jedan vafl sa šlagom i prelivom od čokolade – upotpuniće vašu opčinjenost okruženjem. Na mene je to delovalo tako da ja ne mogu da izdvojim pet lokacija na koje preporučujem da odete i napišem turistički vodič. Ja savetujem da, ako se nađete u ovoj zemlji, usporite hod, udahnete miris najukusnijih slatkiša i otvorite oči kako ne biste propustili nijedan barokni ili neo-gotičarski detalj na zgradama Velikog trga u Briselu. Ili besprekorno očuvanu srednjevekovnu arhitekturu Genta i Briža.

brisel
Brisel

U ovim gradovima nema mnogo solitera, nebodera i oblakodera. Istorijska zdanja u strogom centru ovih gradova su pod zaštitom UNESCO-a i ne smeju se rušiti ili menjati. Koračati ulicama Flandrije predstavlja svojevrsni vremeplov koji vas vodi na istorijsko putovanje vekovima unazad. Brisel ima zgrade u baroknom stilu na jednom, a u post- modernom na drugom kraju, i taj arhitektonski melanž potpuno opravdava njegov epitet ,,prestonice Evrope’’, kao i podatak da se polako ali sigurno uzdiže na listi must-see destinacija. Glavni grad Belgije ujedno je i najveći te je i najveća turistička atrakcija, i mesto gde se ukrštaju različiti životni putevi, priče i mentaliteti.

ghent-6-1446253-1598x1206
Gent

Mesta gde sam ipak najviše utisaka o Belgiji nakupila su Gent i Briž. Ni jedan ni drugi grad nije preveliki, ne oseća se velika žurba, ali oseća se belgijski način života. Glavno prevozno sredstvo je bicikla i voze je svi. Od biznismena koji žuri na sastanak do studenta koji kasni na predavanje. Lica koja srećem su nasmejana, ili bar ozarena, ali nikako namrgođena. Mislila sam, nekada, da su oni na distanci poput recimo Skandinavaca, ali nisam bila u pravu. Mogu sa velikom sigurnošću reći da su jako srdačni i komunikativni ljudi. Vrlo je moguće započeti prijatan razgovor sa bakicom u autobusu, ili dobiti napad smeha sa potpunim strancem na vozu, a zatim s njim razgovarati o budućnosti.

Gent je univerzitetski grad i vrvi od omladine. Studenti uveče sede na trotoarima bez obzira na vremenske uslove, ili igraju u obližnjem pabu dok u rukama drže jedno od 1200 originalnih belgijskih piva. Karta pića u kući piva je nesaglediva. Iako je Duvel nepogrešiv izbor, tu su i Grimbergen ili Gulden Draak da pruže neverovatan užitak za pivopije. Cene su srazmerne njihovim standardima (od 3 evra pa naviše), ali svaki sledeći gutalj biće itekako vredan. Koju god boju, jačinu ili ukus piva preferirate, postojaće adekvatan izbor za vas. Noćni klubovi pak, rade do ranih jutarnjih sati i to skoro čitave nedelje (poznato, zar ne?).

bruges-brugge-1212352-1278x849
Ulica u Brižu

Šetnja Brižom je jednaka šetnji kroz stranice jedne srednjevekovne bajke. Grad je toliko neverovatan da je na jednom mestu postavljen natpis ,,A Place Beyond Belief’’! Skoro sve ulice su kaldrmisane i poprilično uske, a sa obeju strana nižu se niske kuće od cigala, oštrih krovova, prozora okićenih cvećem i zidova gde su puzavice našle svoje utočište. Iznad drvenih vrata ponegde mirno stoji Bogorodica koja želi dobrodošlicu svakom gostu. Grad je protkan kanalima kojima lagano plove čamci, dok sve to negde sa strane posmatraju labudovi. Iznad grada se ponosno izdiže zvonik koji gleda na Briž još od 12. veka. Kada se sve to pomeša sa onim prepoznatljivim mirisom tople čokolade ili vafla… ostaje se bez reči.

Belgija je na drugi način posebna. Ona odiše toplom atmosferom, pastelnim bojama, bajkovitim kadrovima, cvećem i omamljujućim mirisima i ukusima. Ona je na zapadu, a provod je kao u sred Beograda. Ljudi su drugačijeg kova, a gostoprimljivi poput svakog Balkanca. Belgija mi je prirasla srcu, kao što to sigurno učini svakome ko je doživi.

Vukica Popović
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp