Search
Close this search box.

Beogradski park koji morate da posetite

Uređenost, zelenilo, retke vrste biljaka, zvuk dečije graje, topot kopita. U neposrednoj blizini se nalaze potočići, kratki drveni mostići, kućica na drvetu za decu… Pretpostavljamo da ste pogodili u kom beogradskom praku je reč, jer je velika verovatnoća da ste, barem jednom bili u Topčiderskom parku.

Ovo mesto je pravi raj, kako za ljude u zrelijim godinama, tako i za one najmlađe. Da li ćete uživati ovde nakon napornog dana na poslu, ili  onda kada imate slobodan vikend – na vama je.
Naš predlog je da krenete od porte topčiderske crkve Svetih apostola Petra i Pavla, jer se upravo u porti ove crkve nekada nalazila Terazijska česma. Zatim prođite pored Miloševog konaka. Tu obavezno zastanite da čujete cvrkut ptica i uživate u mirisu leta i sveže pokošene trave.
Park je prilično interesantan mladencima koji ovde dolaze da se fotografišu zbog nestvarno romantičnog ambijenta. Šetati ovim parkom je milina, a kada se umorite imate gde da sednete, a da ne budete izlozeni suncu, jer drveće pravi hlad.
Nakon kilometra šetnje po prelepoj zelenoj površini, stići ćete do železnicke stanice koja ima najbogatiju istoriju i koja je nekada bila dvorska čekaonica. S obzirom na to da nas je ova stanica veoma zainteresovala upitali smo otpravnika vozova da nam je ispričao nešto više o njoj, budući da je bio raspoložen da govori na ovu temu.
U kancelariji šefa ove stanice nalazi se sat, koji je Draga Mašin poklonila kralju Aleksandru Obrenoviću za 27. rodjendan. Najduže čuvana tajna Titovog dvora jeste upravo izlet u kafani ove železničke stanice, gde je navodno više puta dolazio na peron nakon Drugog svetskog rata pa je u njegovu čast prostran crveni tepih.
Sa perona ove stanice putovali su Josip Broz Tito, Karađorđevići, Obrenovići i mnoge druge znamenite ličnosti tog vremena. Šetajuci duž pruge ugledali smo dizel lokomotivu 761, koja je bila u jako lošem stanju, ali ipak posebna jer je vukla Plavi Voz kojim je putovao Tito. U garaži Plavog voza parkiran je voz Romantika (muzejsko – turistički voz), koji se pokreće svake prve subote u mesecu.
Za ovu beličastu stanicu sa sigurnošću mozemo reći da je svedok srpske istorije i da u sebi čuva mnoge tajne. Interesantno je i to da ovom stanicom upravljaju najiskusniji železničari bez savremenih pomagala i da je rad u njoj ostao isti kao i pre više od sto godina.
Obavezno prošetajte ovim parkom – sigurno ćete uživati i skloniti se od gradske vreve.
Milica Stanojević
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp