Search
Close this search box.

Birkin tašna bi mogla biti bolja investicija od berze

Ermeova (Hermès) Birkin tašna najskuplja je tašna na svetu – i ako nekako uspete da je se dokopate, izgleda da to nije loš način da potrošite novac. Novo istraživanje pokazalo je da je kupovina ove tašne manje rizično ulaganje nego kupovina zlata ili ulazak na berzu.

Da razjasnimo, istraživanje je sproveo Baghunter, sajt koji se bavi prodajom luksuznih tašni, tako da izvor nije baš nepristrasan. Svakako je fascinantno spoznati konstantni rast potražnje za ovom čuvenom tašnom, u vreme kada kupci vrlo često menjaju mišljenja.

Istraživači su uporedili berzu, zlato i Birkin tašne kako bi posmatrali kako se njihova vrednost menjala u proteklih 35 godina. Berza je imala profit od 11,6% sa stvarnom zaradom od 8,65%; zlato je imalo prosečan godišnji profit od 1,9% sa stvarnom zaradom od -1,5%. I sve to podrazumeva da 35 godina niste kupovali ili prodavali.

birkin
foto: Wen-Cheng Liu

Birkin tašnama je, sa druge strane, vrednost porasla za 14,2% tokom istog tog perioda. Zlato i berza mogu biti promenljivi, pošto im vrednost konstatno raste i opada, ali Birkin tašna je vremenom postala sve vrednija! Vrhunac je bio 2001. kada joj se vrednost povećala za 25%. Prošle godine je Birkin tašna prodata na aukciji po rekordnoj ceni od 223.000 dolara.

Zašto je ova tašna toliko vredna? Zato što ih ima malo. Postoji lista čekanja od nekoliko godina za novu Birkin tašnu, što je dovelo do preprodaje na tržištu. Možete je dakle, ostaviti ćerkama i unukama – a možete je prodati na Ibeju za šestocifrenu sumu (u evrima!).

Uz to, iako je ekonomija poslednjih deset godina malo troma, onima iz krema društva je sasvim dobro. Postoji razlika između luksuza i ultra luksuza. Ovi drugi su potpuno otporni na ekonomske faktore koji mogu uticati na druge industrije.

Možda je i ovoga puta tačna ona izreka da samo siromah plaća dva puta, a možda je sve ovo samo stvar prestiža i nadmetanja bogataša. Međutim, ako imate mogućnosti da sebi priuštite ovo parče luksuza, go for it. Ako ne, ima odličnih kožnih tašni i u Zari i u Moni. Samo je važno da nikada, ama baš nikada ne kupite kopiju. To je ravno zločinu!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp