Search
Close this search box.

Kako biti srećniji u roku od jednog minuta

,,Zahvalnost nije samo najveća od svih vrlina, već je i roditelj svih drugih.“ – Marko Tulije Ciceron

Kada se osećate iznervirano, isfrustrirano ili nezadovoljno, zapitajte se sledeće: razmišljam li o tome šta nije u redu ili o tome šta jeste u redu? Odgovor na ovo pitanje je jako važan i od njega zavisi vaša sreća.

Toliki deo naših života provedeno je u potrazi za manama – kod nas samih, naše svakodnevice, kao i kod drugih. Kritikujemo, žalimo se i osuđujemo, a da to i ne znamo. Hoćemo više stvari, bolje veze, drugačije poslove. I kuda nas sve to vodi? Na dole, eto gde.

Poruke koje se plasiraju danas u medijima ne pomažu mnogo. Oglašavanje kreira potrebe i želje koje čak nismo ni znali da imamo. Kroz društvene mreže nam se čini da taj neko drugi ima bolji život nego mi i osećamo se loše zbog toga. Zato hoćemo više.

Kako promeniti ovo u roku od jednog minuta? Uz pomoć zahvalnosti, a ne uz pomoć računanja šta vam sve fali.

Ja trenutno sedim u dnevnoj sobi. Prilično je toplo i otvorena su vrata od terase. Tačno prekoputa nas izvode se radovi i bušenje, mešanje i lupanje nadjačava moje misli. Sve se to meša sa vikom prolaznika i bukom od automobila. Danas treba da uradim još milion stvari koje skaču na mene poput čudovišta i oduzimaju mi moć smirene organizacije. Ne znam kako ću sve da stignem i kreće da me obuzima neverovatna nervoza.

Evo u čemu je caka. Uz popriličan trud, pokušavam da preusmerim pažnju sa buke na nešto lepše i pišem ono na čemu sam zahvalna:

  • Imam mogućnost da radim od kuće
  • Vi ste izdvojili svoje vreme da ovo pročitate
  • Pijem sjajnu kafu
  • Imam porodicu i prijatelje od kojih je svako ponaosob jedna genijalna osoba puna ljubavi
  • Uz ovaj posao sam naučila toliko sjajnih novih stvari – i dalje učim

Na kraju krajeva,  i ovi ljudi napolju što izvode radove su mi dali neočekivanu priliku da budem zahvalna na podosta stvari.

Kako se osećam sada? Moja vilica je opuštena. Mirna sam. Srećnija. Stvarno!

Naravno, stvari mogu postati mnogo gore od radnika pod prozorom. Život je put bolnih iskustava koja nas vode do tamnih i zastrašujućih delova naše ličnosti. Sa čime god da se borite, izdvojte minut da skrenete sebi pažnju na male ili velike stvari koje su dobre u vašem životu. Možda će biti teško, ali će se zasigurno isplatiti. Potrebna vam je samo volja.

Ako vam treba još malo uveravanja o tome koliko je zahvalnost korisna, istraživanja su pokazala da nas ona usrećuje, poboljšava san, omogućava da donosimo bolje odluke, učvršćuje veze i povećava optimizam. Za minut dnevno, to i nije tako loše, zar ne?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp