Search
Close this search box.

Jednostavni načini da budete dobri prema sebi

Kada se radi o našoj dobrobiti, svi znamo da je lako zabušavati i staviti nas same na dno liste prioriteta. Ipak, jako je važno da imate u vidu male načine da pokažete saosećanje prema sebi, jer na kraju dana, vi ste bitni isto koliko i svi drugi u vašem životu. Vaše zdravlje i sreća vam moraju biti na prvom mestu kako biste normalno funkcionisali!

Kada izdvojite vreme, na primer, da naučite više o sebi, moći ćete da spoznate sopstveni rast i razvoj – što može biti zaista moćno iskustvo. Onog momenta kada se povežete sa unutrašnjim nadama, željama i strahovima možete shvatiti zašto se ponašate na određeni način i zašto ste doneli baš te odluke u prošlosti.

Zaslužujete da budete ljubazni prema sebi, a evo i na koje načine:

Proslavite svoje uspehe

Lako je držati se ideje da treba slaviti samo velike uspehe, ali zapravo, čak i male svakodnevne stvari su vredne divljenja. Nekih dana je pravi uspeh uopšte ustati iz kreveta i otići na posao. Drugih dana je to što ste pomogli komšiji u nevolji ili bili tu za prijatelja kada mu je bilo potrebno rame za plakanje.

Naspavajte se

Svi znamo koliko je teško da u ovome uspemo, ali to je toliko važno za naše zdravlje. Nedovoljno sna nas izlaže riziku od problema sa zdravljem, tako da bi uvek trebalo da se postarate da se naspavate dovoljno kako biste mogli sa više energije da se uhvatite u koštac sa novim danom.

Oprostite sebi

Bilo da ste uprskali intervju za posao, osramotili se pred porodicom ili propustili rok za predaju projekta, znajte da na kraju dana možete oprostiti sebi. Da li biste osuđivali prijatelja ako napravi istu grešku? Sve su šanse da ne biste. Nemojte se ophoditi prema sebi gore nego prema drugima.

Pročitajte novu knjigu

Ako se osećate kao da ste proveli malo više vremena u gledanju TV-a ili u surfovanju po internetu, uvek se možete okrenuti dobroj knjizi kako biste se otisnuli u drugi svet. Pružiće vam neophodnu pauzu od stresova i pritisaka svakodnevice.

Naučite da kuvate svoju omiljenu hranu

Bilo da je omiljeno predjelo ili neki neodoljiv dezert koji samo vaša mama dobro sprema, bilo bi sjajno da usavršite pripremu omiljenih poslastica u sopstvenoj kuhinji. Ovo je zabavna aktivnost koja će vam pomoći da se opustite, a možete pozvati partnera ili prijatelje da zajedno uživate u finalnom proizvodu. 🙂

Isključite se sa društvenih mreža

Samopouzdanje vrlo lako opadne nakon što pregledate Instagram. Osećaj da propuštate zabavu i uspeh koji uživaju drugi može učiniti da sumnjate u sebe i svoje odluke. Diskonektujte se na onoliko dugo koliko mislite da vam je potrebno.

Uputite sebi kompliment svakog dana

giphy

Mnogi dani počinju sa osećajem da treba da popravite svaku sitnicu na sebi: majica vam ne odgovara, kosa vam je neuredna, koža vam izgleda očajno i tako dalje. Vrlo je jednostavno da ove misli postanu konstanta u vašoj glavi i pretvore se u mantru. Umesto svega toga, izdvojte trenutak kada ćete uputiti sebi kompliment, bilo da se tiče izgleda, radnih navika, nečeg lepog što ste uradili ili bilo čega što vas čini ponosnima.

Pokrenite se

U ovom životu imamo samo jedno telo. Čuvajte ga! Za neke ljude, to znači odlazak u teretanu. Za druge, to podrazumeva dugu šetnju u prirodi. Voditi računa o telu je sve ono što vama prija i što vam je neophodno – od masaže, preko kupke do dovoljne hidratacije. Šta god da vam je potrebno, to neka vam bude prioritet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp