Search
Close this search box.

Četiri esencijalna ulja za dugoročno zdravlje

Od hrane do sredstava za čišćenje, naš svet se okrenuo prirodnim, domaćim i ručno pravljenim proizvodima. Izuzetak nije ni svet dobrobiti. Konkretno govorimo o esencijalnim uljima kao sredstvu za lečenje uobičajenih tegoba – od psihičkih do fizičkih.

Esencijalna ulja imaju direktan farmakološki efekat sistematično preko dotoka krvi u mozak. Imaju i indirektan efekat  preko čula mirisa. Zbog toga vam predstavljamo četiri esencijalna ulja koja su idealna za održavanje zdravlja tokom zime, te vam mogu pomoći da izbegnete prehlade, kao i anksioznost i depresiju.

Lavanda

Sa svojim antibakterijskim i antidepresivnim svojstvima, ovo esencijalno ulje je osnova u svakom velnes ,,arsenalu“. Lavanda je bez sumnje najčešće korišćeno ulje u aromaterapiji.

Kako ga koristiti: Dodajte pet kapi u svoj aparat za vlažnost vazduha ili udahnite malo kako biste otpušili zapušen nos ili odagnali stres.

Menta

ulje

Obično se koristi da stimuliše imuni sistem ili da otkloni simptome prehlade, ulje mente može ublažiti glavobolju, pritisak u sinusima i zapušenost.

Kako ga koristiti: Dodajte tri kapi ulja mente u činiju ili šerpu vrele vode, prekrijte glavu peškirom i inhalirajte se od pet do deset minuta.

Origano

Sa svojim svojsvima koji jačaju imunitet, bore se protiv virusa, bakterija, infekcija, parazita i upala, esencijalno ulje origana je ,,vunderkind“ velnes sfere. Što je još bolje, ovo ulje povoljno utiče i na psihu!

Kako ga koristiti: Dodajte dve kapi u čašu vode, soka ili mleka. Upozorenje: Ukus nije baš najsjajniji! 🙁

Ruzmarin

Toplo i stimulišuće, ovo ulje pomaže poboljšanju cirkulacije i dobro je za bolove u mišićima. Dodajte ga ulju za masažu i utrljajte na bolne tačke na telu ili ga koristite pri inhalaciji ukoliko vam to više odgovara.

Kako ga koristiti: Dodajte pet kapi ulja ruzmarina i limuna u 50 mililitara svežeg kokosovog ulja i utrljajte direktno gde je to potrebno.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp