Search
Close this search box.

Umorni ste? Ove četiri namirnice mogu biti uzrok

Mi smo definitivno prošle kroz ovaj scenario: 3 sata popodne, a nama se oči zatvaraju. Nivo energije nam je otišao u minus, a želja sa nečim slatkim ili za kafom raste neverovatnom brzinom, ne bi li smo uspele da preguramo do kraja popodneva. Ako i vama zvuči poznato i čudi vas, jer generalno imate normalan ritam spavanja, možda je vaša ishrana kriva.

Pogledajte koje su to četiri namirnice za koje nismo ni slutili da nam mogu iscrpeti energiju!

Energetske čokoladice

Ovo možda zvuči potpuno kontradiktorno, ali ako nemate energije, nemojte uzimati ove proizvode. Oni mogu biti puni zaslađivača poput pirinčanog slada, pa će ih vaše telo obrađivati kao i sve druge slatkiše. Napunite fioke (ili torbe) proizvodima sa orašastim plodovima ili voćem čiji su sastojci prirodni i kada gledate sastav, proverite da šećer nije prva stavka navedena na listi.

Voćni ,,smoothie“

Možda deluju kao zdrav izbor, ali nisu svi napravljeni isto. Vrlo često se dešava da im je dodata doza šećera koja poprilično prelazi granice preporučenog dnevnog unosa i potpuno narušava vašu energiju. Najbolje je da smoothie napravite sami i nemojte štedeti na povrću ili izvorima proteina ili zdravih masti!

Nemasni jogurt

Jogurt može biti prirodni, izbalansirani izvor energije, ali varijante bez masti vrlo često to nadoknade šećerom. Umesto toga, uzmite grčki jogurt, koji sadrži duplo više proteina koji stabilizuje nivo šećera u krvi.

Kafa

Pre nego što počnete da negodujete naglas – NE, ne mislimo da kafu treba potpuno izbaciti (naprotiv!). Međutim, studije su pokazale da, iako se čini da je instant ponovni pokretač, šolja kafe popodne može dosta poremetiti vaš kvalitet spavanja. Sve je to individualno – nekome kafa utiče na san više, nekome ni malo, ali činjenica jeste da kafu ne bi trebalo piti posle 14 časova, ako želite da spavate kao jagnje.

foto: Benjamin Lozovsky
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp