Čia semenke su postale vrlo popularne u poslednje vreme, a mi vam danas govorimo o tome da li je ta njihova popularnost opravdana i na koji način ih možete i vi koristiti u svojoj ishrani.
Šta su zapravo čia semenke?
Salvia hispanica (Chia) su crne, bele i tamno smeđe semenke koje spadaju u porodicu nane. Najčešće se uzgajaju u predelu Južne i Srednje Amerike (Peru, Gvatemala, Bolivija, Paragvaj, Meksiko). Maje i Asteci su ih koristili od davnina, a reč chia zapravo znači snaga.
Zašto su čia semnke super hrana?
Čia semenke su bogate omega 3 masnim kiselinama i vlaknima, obiluju antioksidansima i odličan su izvor gvožđa, magnezijuma, cinka i kalcijuma. Bogate su i mineralima, gde prednjači mangan koji je važan za pravilan razvoj mišića i kostiju. Takođe su prisutni i fosfor i bakar, koji se veoma teško pronalaze u namirnicama a važni su za rad srca. Sadrže i vitamine A, B, E i D, koji povoljno utiču na kosu, kožu, zube, nokte i nervno tkivo.
Preporučeni dnevni unos
Iako su veoma zdrave, sa upotrebom čia semenki, kao i drugih namirnica, trebalo bi biti pažljiv. Preporučena dnevna doza za osobe starosti ispod 50 godina je 25 grama, a za osobe starosti preko 50 godina 20 grama. Vaše bebe i deca takođe mogu konzumirati ove semenke. 28 grama ovih semenki sadrži 138 kalorija, 8 grama masti, 12 grama ugljenih hidrata, 10 grama vlakana i 5 grama proteina, a vi u skladu sa time prilagodite količine svojim potrebama.
Čia semenke u ishrani
Čia semenke su neutralnog ukusa, tako da ih možete kombinovati i sa slanim i sa slatkim jelima. Nije ih potrebno termički obrađivati, a ukoliko ih dodajete u kuvana jela preporučuje se da ih dodate na samom kraju kuvanja kako bi zadržale svežinu. Izvrsno se kombinuju uz sve vrste mesa, salata, čorbi, možete ih dodavati u kaše i sve vrste ceđenih sokova od voća i povrća. Ukoliko ih potopite u neku od tečnosti i ostavite da odstoje neko vreme, semenke će povećati svoju zapreminu i stvoriti želatinastu masu. Ovaj način pripreme je pogodan za ljude koji žele izgubiti na kilaži jer će im se stvoriti osećaj sitosti, a zapremina semenki će se povećati i u samom organizmu (što povoljno utiče i na varenje.)
Puding od čia semenki
Ovo je recept koji vam neće oduzeti mnogo vremena, a izvrsna je zamena za slatkiše. Osnovu pudinga čine 200ml mleka ili 150gr jogurta pomešanih sa 3 – 4 kašike čia semenki. Naša preporuka je da koristite grčki jogurt, a ako se odlučite za mleko tu je bezbroj kombinacija, bademovo, kokosovo, lešnikovo, sojino, pirinčano, kravlje, svako će dati poseban i drugačiji ukus. Smesu po želji možete zasladiti medom, stevijom ili nekim drugim zaslađivačem. Pomešane sastojke je najbolje ostaviti preko noći u frižideru i kada se puding stegne, dodajte svoje omiljeno voće. Mi smo se odlučili za bademe, maline, pomorandže i nanu. Svi orašasti plodovi, kao i voće, idealan su dodatak ovom pudingu. Napravite kombinaciju ukusa koju vi volite i uživajte. Trend ili ne, odlučite sami, ali jedno je sigurno – vašem organizmu će ove semenke i te kako prijati.
Da li znate koja je najzdravija bobica na svetu? Pročitajte ovde!
Otkrijte sve čari lavande na OVOM linku!
Sandra Lejić