Search
Close this search box.

Očistite svoje lice – stvarno!

Možda se čini da je ovo najjednostavniji korak u vašoj rutini kada je u pitanju nega lica, ali nepravilno čišćenje može poprilično uticati na vašu kožu – pričamo o crvenilu, iritaciji i drugim neprijatnim neželjenim efektima. Sva sreća, sve što vam treba je nekoliko minimalnih izmena, kako bi vaša koža bila besprekorna!

  1. Ne morate čistiti lice ujutru

Da se razumemo, to ne znači da ne se ne treba umivati. Međutim, ovo je, svakako, dobra vest za nas koji smo, priznajemo, malkice lenji: ne morate da čistite lice dva puta dnevno. Osim ako vam tip kože nije izrazito mastan ili ako ste skloni crvenilu. Večernje čišćenje je, pak, obavezno. Naše lice je ceo dan izloženo nečistoćama poput zagađenog vazduha ili šminke. Ako ostavljate taj ,,otpad“ preko noći, ne samo da ćete zapušiti pore, već nijedan tretman kasnije neće moći da prodre do vaše kože i da je očisti.

  1. Razmislite o duplom čišćenju preko noći

Počnite od standardnog skidanje šminke ili ulja za čišćenje; ulja u vašem preparatu će efikasno ,,razbiti“ masnoću izazvanu šminkom. Ili jednostavno produžite do kuhinje – kokosovo ulje je sjajno i izuzetno blago za skidanje šminke. Nakon toga je na redu tonik za čišćenje lica po vašem izboru.

  1. Izaberite preparat za čišćenje lica za vaš tip kože

Priznajemo da je u današnje vreme pravi izazov naći odgovarajući preparat, pored tolikog izbora. Odakle onda da počnemo? Vrlo lako – od parfimerije. Potrošiti gomile novca na sredstvo za čišćenje lica zaista nije neophodno. Bitno je da uzmete u obzir vaš tip kože. Da li je suva ili osetljiva? Odaberite kremasti losion ili mleko za čišćenje lica, bez sulfata, koji može biti grub prema koži. Ako vam je koža masnija, gel će izbalansirati vaš ten.

  1. Smanjite temperaturu vode

Možda prija (naročito u sred zime), ali vruća voda može poprilično isušiti vašu kožu, iako nakon svega nanesete hidratantnu kremu. Ako ste možda čuli da hladna voda pomaže da ,,zatvorite“ pore, odbacite taj mit (pore se zapravo ne otvaraju i zatvaraju). Mlaka voda je uvek najbolja opcija.

  1. Čistite lice kružnim pokretima

Kako čistite lice je podjednako važno kao i preparat koji birate. Najbolje bi bilo da vrhovima prstiju utrljavate preparat kružnim pokretima, bez mnogo pritiskanja. Prejako trljanje može dovesti do iritacije… što nije baš slatko.

  1. Pazite kako brišete lice

Sada kada smo usavršili proces čišćenja, ne bismo smeli sve to da odbacimo tako što ćemo obrisati lice na nepravilan način. Nemojte trljati lice peškirom – to može previše nadražiti kožu, a čak i dovesti do iritacije. Umesto toga ,,tapkajte“ lice nežno i, pre svega, koristite čist peškir! Ne onaj kojim brišete ruke. Izdvojte poseban peškir samo za lice.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp