Search
Close this search box.

Čitateljka Aleksandra otkriva kako da vam sređivanje kuće postane pravo uživanje!

Kada smo pre nekoliko dana na instagram story-ju pokrenuli temu: Koji je samo vaš ritual u kome tokom dana uživate? dobili smo gomilu zanimljivih odgovora, ali nam je jedan posebno privukao pažnju. Naime, javila nam se čitateljka Aleksandra Obradović, koja je rekla kako je njen ritual za opuštanje – trenutak u kome sređuje kuću, što nas je u odnosu na sve druge odgovore prilično iznenadilo i začudilo.

Pitale smo vas na story-ju da li želite da čujete korisne savete uz koje će sređivanje kuće i vama postati u živanje i kako je većina vas glasala pozitivno, kontaktirale smo Aleksandru, koja je sa nama podelila veoma korisne savete za sređivanje doma, koji su nas oduševili!

Aleksandra kaže da je čitav jedan proces prethodio stanju uma u kome je čišćenje preraslo u uživanje. Možda se nakon čitanja ovog teksta to upravo i vama dogodi. 🙂

#1 Mari Kondo – “Magija pospremanja koja će vam promeniti život” je knjiga koja je uistinu to i uradila. Prvi put sam je pročitala u dahu, a onda natenane i pisala beleške. Prvo što sam uradila je da sam se oslobodila svih nepotrebnih stvari. Neke bacila a neke donirala. Bukvalno raščistila prostor i kada su ostale samo stvari koje me raduju i koje mi služe već je bilo lakše.

Aleksandrin dom

#2 Organizovala sam čitav dom tako da služi meni, a ne da ja služim stvarima.

#3 Kada je sve bilo na svom mestu i imalo svoju svrhu, krenula sam da razmišljam kako bi trebalo to sve estetski da izgleda da bih se ja dobro osećala. Gledala sam razne video klipove na tu temu i uradila test, koji mi je pomogao da otkrijem, kakav bi me enterijer inspirisao. To mi je bila osnova. Onda sam se okrenula Pinterest-u i traženju ideja. Npr. TV komodu i police sam potpuno promenila uz 6 sprejeva za bojenje. Prefarbala sam sve uključujući i detalje koje sam zadržala iz stavke 1. kako bi se uklopili u stil koji se meni dopada.

#4 Naučila sam kako da pravim domaća sredstva za čišćenje i osvežavanje prostora i to mi je puno pomoglo u kreiranju čitave atmosfere.

#5 Za svako godišnje doba imam dekoraciju tipa cveća, posteljine, jastučića. To su sitnice, koje doprinose da na svaka tri meseca osvežite svoj dom. Umesto da posle par meseci steknete utisak kako je sve staro, treba menjati i osvežavati prostor iznova i iznova.

#6  Gledanje videa na temu cleaning motivation je sjajna stvar. Pustim ih na TV-u dok radim i usput pokupim cake za uređenje, organizaciju i uštedu vremena.

#7 Svakog dana odvojim 20 minuta da se posvetim čišćenju nečega. Kada svakog dana, odvojite vreme da uradite ponešto zaista nećete doći u situaciju da pomislite – Oh ne, moram da sredim kuću.

#8 Na spavanje nikada ne odem, a da je ijedna čaša ostala bilo gde osim u mašini za sudove. Dakle, sve pokupiti za sobom, ujutru kada ustanete da pijete kafu i započnete dan u čistom. I prva stvar koju uradite kada ustanete treba da je zatezanje kreveta. To je prva mala jednostavna stvar koja vam setuje um da ste već obavili i uspešno završili nešto, što daje motivaciju za dalje dnevne aktivnosti.

Aleksandrin dom

#9 Čvrsto verujem da je red u kući jednako red u glavi. I ako imate dom sređen tako da vam služi, da je funkcionalan, da je uređen tako da je odraz vaše kreativnosti, da miriše na vaš omiljeni miris, teško ćete doći u situaciju da narušite harmoniju koja iz toga proizilazi, jer zlata vredi.

Aleksandra kaže da joj je primena svih ovih stavki predstavljala life changing trenutak, a možda se to upravo desi i vama. Uostalom, jesen je pred vratima i vreme je da napravite veliko sezonsko raspremanje, pa neka to ovog puta bude upravo prema Aleksandrinim savetima!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp