Čizkejk sa smokvama – nova letnja opsesija

čizkejk sa smokvama

Smokve su jedna od prvih asociacija na leto, te se tokom toplih dana trudimo da uživamo u raskošnom ukusu ovog sočnog voća. Osim što su ukusne neverovatno su zdrave, bogate vitaminima, vlaknima i antioksidantima, pa su savršen dodatak našem letnjem meniju.

Pročitajte: Odlična zamena za sladoled – Brzi dezert sa smrznutim breskvama

Osim da u njima uživamo samim po sebi, pronašli smo sjajan način da ih iskoristimo u omiljenom dezertu, te je čizkejk sa smokvama naša nova omiljena poslastica. Kremasta struktura čizkejka i prirodna slatkoća smokve prava su rapsodija ukusa.

Sastojci:

  • 200g mlevenog keksa
  • 100g rastopljenog maslaca
  • 600g krem sira
  • 200g šećera
  • 200ml kisele pavlake
  • 3 jaja
  • Kašičica ekstrata vanile
  • 200g svežih smokava, isečenih na četvrtine

Priprema:

Mleveni keks pomešajte sa istopljenim maslacem pa smesu utisnite u kalup i stavite u frižider da se stegne.

U posudi izmutite krem sir i šećer dok ne dobijete glatku teksturu, zatim dodajte ekstrat vanile, jaja i kiselu pavlaku i sve zajedno sjedinite u kompaktnu masu.

Izlijte fil na podlogu od keksa, smokve rasporedite po vrhu i pecite na 160 stepeni 60 minuta. Kolač prohladite na sobnoj temperaturi, a potom je ostavite u frižideru da se stegne na najmanje četiri sata.

Foto: @harrycoop.er

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp