Smokve su jedna od prvih asociacija na leto, te se tokom toplih dana trudimo da uživamo u raskošnom ukusu ovog sočnog voća. Osim što su ukusne neverovatno su zdrave, bogate vitaminima, vlaknima i antioksidantima, pa su savršen dodatak našem letnjem meniju.
Pročitajte: Odlična zamena za sladoled – Brzi dezert sa smrznutim breskvama
Osim da u njima uživamo samim po sebi, pronašli smo sjajan način da ih iskoristimo u omiljenom dezertu, te je čizkejk sa smokvama naša nova omiljena poslastica. Kremasta struktura čizkejka i prirodna slatkoća smokve prava su rapsodija ukusa.
Sastojci:
- 200g mlevenog keksa
- 100g rastopljenog maslaca
- 600g krem sira
- 200g šećera
- 200ml kisele pavlake
- 3 jaja
- Kašičica ekstrata vanile
- 200g svežih smokava, isečenih na četvrtine
Priprema:
Mleveni keks pomešajte sa istopljenim maslacem pa smesu utisnite u kalup i stavite u frižider da se stegne.
U posudi izmutite krem sir i šećer dok ne dobijete glatku teksturu, zatim dodajte ekstrat vanile, jaja i kiselu pavlaku i sve zajedno sjedinite u kompaktnu masu.
Izlijte fil na podlogu od keksa, smokve rasporedite po vrhu i pecite na 160 stepeni 60 minuta. Kolač prohladite na sobnoj temperaturi, a potom je ostavite u frižideru da se stegne na najmanje četiri sata.
Foto: @harrycoop.er