Search
Close this search box.

Da li nas trudnoća čini pametnijima?

Dolazak bebe menja život, ali nije jedina promena koja se dešava. Prema novoj studiji, dugoročne promene moždane strukture se dešavaju nakon što se žena porodi!

Naučnici iz Holandije i Španije ispitali su rezultate moždanog skenera 25 prvorotki pre i posle trudnoće, kao i žena koje nisu imale dece.

Njihovi rezultati pokazali su da se količina sive mase u pojedinim područjima mozga smanjivala kod trudnica. Smatra se da ova promena traje bar dve godine nakon porođaja. Promene su neverovatno dosledne. Toliko da je kompjuterski algoritam automatski mogao da identifikuje koje žene su bile trudne, a koje ne.

trudna

Nakon podrobnih ispitivanja, naučnici su rekli da se to verovatno dešava usled ženinog ,,prelaska“ u majčinstvo. Promene u mozgu možda zvuče zastrašujuće, ali sve su šanse da se radi o evolucionoj svrsi svega toga i da te promene majkama na neki način služe.

Regije u mozgu gde se umanjuje siva masa su takođe značajne. One su povezane sa sposobnošću da stavimo druge ispred sebe i zamislimo kako se oni osećaju i kako razmišljaju.

A šta je sa tatama? Studija koja je uporedila 19 novopečenih očeva i 17 muškaraca koji nisu imali dece, nije pronašla nikakve razlike u njihovim mozgovima.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp