Search
Close this search box.

Da li i vi razgovarate sami sa sobom?

Danas malo pričamo o razgovoru sa sobom. Kažu ljudi, samo oni koji nisu sami u glavi razgovaraju sami sa sobom. Ljudi koji pričaju sami sa sobom bezmalo su postali tabu, a u stvari razgovor sa sobom najbolji je lek za dušu. Nemojte se plašiti da to priznate i govorite javno. Ja govorim sama sa sobom, i otkriću vam jednu tajnu: iza zatvorenih vrata, svi vi radite to isto. 🙂

Zašto je razgovor sa sobom zdrav? Drage moje dame, zato što ste vi pre svega osoba kojoj najviše verujete. Ono što prokomentarišete sebi ostaje samo sa vama i neće napustiti vaša 4 zida. Druga stvar je da vas komentar koji sebi date ne može povrediti ni uvrediti. Vi ste ti koji ste sebi autoritet i kritičar i najbolji prijatelj. Sve te uloge koje postoje u nama, po jedan su sagovornik za različitu vrstu problema. I zato je najbolji dan onaj koji počinje kafom, pored prozora, kada izgovorite – danas ćeš promeniti svet.

zena

Unutrašnje ja je najbolja motivacija za svakoga od nas. Ono nam govori šta treba uraditi. Kako spremiti ispite, kada smanjiti brzu hranu, koju drugaricu pozvati za najbolji savet. Mi smo najbolji poznavaoci svoje ličnosti, najadekvatniji kritičari i najspremniji radnici na temeljnim promenama. Pa šta ako se te motivacione krilatice nekada izgovore i naglas?! Druga vrsta ovog razgovora jeste preispitivanje koje obično počinje ovako nekako: Pa da li si baš tako morala, ili čuvenim: E, moja ti… Nekada, ili vrlo često dolazimo u situacije kada je neophodno preispitati svoje postupke, a kada uvidimo svoje greške i gomile gluposti, počinjemo sa kritikom sebe, objašnjenjima da to sebi vise ne smemo i nećemo dozvoliti i rad na svom poboljšanom stavu. Iskreno, to je razgovor u kome se nekad isplačete nad svojom naivnošću ili ismejete nad brdom gluposti koje ste napravili, ali je i najbolji način da naučimo da budemo bolji. Jer čovek najbolje uči iz svojih grešaka!

Postoji još i ona, meni veoma draga, varijanta razgovora sa sobom, a to je komentar na nešto što gledamo ili slušamo dok smo sami. Moj se obično zavrsava sa:  E zato nam je i tako kako je! Mnoge stvari koje nam se putem medija plasiraju zahtevaju adekvatan komentar, i zato ga treba i dati, čak i kada nema ko da ga čuje.

Znam, kada pročitate možda ćete se nasmejati, možda pomisliti kako je ova devojka luckasta, a možda i luda. Ali zasigurno znam da ćete se prepoznati u ovom tekstu, jer ne postoji bolji sagovornik od vas samih. I zato stavite kafu i u miru porazgovarajte sa sobom o novom danu, novim odlukama, događajima, a možda i o ovom tekstu. 🙂

Teodora Vuković
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp