Da li ste previše osetljivi?

Nismo jednom bili u situaciji gde, recimo, nakon određenog nesporazuma – koji uspešno rešimo – o njemu razmišljamo narednih nekoliko dana. Ili da smo, na primer, poverovali u neku dezinformaciju i opterećivali se njome danima pre nego što smo saznali istinu.

Često se zapitamo – za koliko li se stvari držimo, a da one uopšte nisu istinite? Koliko negativnih misli, čak i patnje smo sebi izazvali bez ikakvog razloga? Znate onu zlatnu rečenicu Marka Tvena: ,,Proživeo sam neke užasne stvari u životu, a neke od njih su se zapravo i desile.“

Vrlo dobro znamo kako je to kada vas neko povuče unazad ili kada se suočite sa odbijanjem. Zato želimo da se oslobodimo svih nerealnih sumnji i pretpostavki koje nam škode i koje nam (neverovatno, ali istinito) ne daju noću da spavamo.

  1. Zapitajte se – šta ako se uopšte ni ne radi o vama?

Da li ste nekada pomislili da ako neko ne odgovara ili ako je pomalo grub, taj neko prolazi kroz neke stvari koje nemaju baš nikakve veze sa vama? Izuzmite sebe (i svoj ego) iz jednačine na sekund. Na primer, ukoliko se desi da vas vaš nadređeni izbegava ili vam se čini da je ljut iz nekog razloga, nemojte odmah pomisliti da nešto sa vama nije u redu. I on ima nekoga iznad sebe ko mu možda stvara određeni pritisak. Jednostavno dajte ljudima malo prostora.

  1. Ukoliko jeste nešto ,,zabrljali“ – šta ste naučili?

Mnogi minorni ,,ekscesi“ (koji predstavljaju većinu grešaka) mogu nam koristiti tako što će nas naučiti nečemu. Ne postoji život bez greške, tako da, ako možete, izvucite nešto korisno iz svakog ,,ispada“.

no

  1. Razmislite – da li je ovo stvarno posrtanje ili vas očekuje nešto bolje?

Koliko puta u životu ste pogledali unazad i shvatili da posao/ljubavnik/stan jednostavno nisu bili vama suđeni, jer je nakon toga nešto mnogo bolje naišlo? Mi možemo potvrditi da imamo bar stotine ovakvih scenarija iza sebe. Ponekad nam je i smešno koliko ih je.

  1. Da li ćete se uopšte sećati ovoga za 6 meseci?

Da pogađamo: nema šanse! Šta god da vas brine sada će verovatno postati toliko minimalno da ga se verovatno nećete ni setiti – čak i da se potrudite. Probajte ovo: možete li da se setite oko čega ste se brinuli pre 6 meseci? Ako ne, zašto se mučiti sada?

  1. Imajte u vidu dve velike istine:

Prva – ne shvatajte ništa lično…

…ništa što ljudi rade nije zbog vas, već zbog njih samih.

Druga – ne pretpostavljajte.

Ukoliko nam drugi nešto kažu, tada stvaramo pretpostavke, a ako nam ne kažu, onda opet stvaramo pretpostavke kako bi ispunili svoju potrebu za saznanjem i komunikacijom. Dakle – pretpostavke su svuda oko nas, jer nemamo hrabrosti da postavljamo pitanja.

Dakle, ako je neko prema vama namerno neljubazan, to je čist odraz toga kako se taj neko oseća. Probajte da to otvorenom i iskrenom komunikacijom rešite, a ako ne ide – možete izbesneti malo u sebi, ali posle toga – pustite. Neverovatno je jednostavno.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp