Search
Close this search box.

Da li ste već čuli za no-shampoo trend?

U svetu u kome iz dana u dan ima sve više ekološki osvešćenih ljudi, pojavio se no shampoo trend, koji poziva na odricanje od plastike, hemije i potpuno prirodno pranje kose. Kada smo prvi put čuli za ovu revolucionarnu promenu, nije nam se dopalo, ali odlučili smo da malo bolje istražimo i otkrijemo o čemu se zaista radi.

No-shampoo metod temelji se na ideji da hemikalije, koje se nalaze u sastavu šampona uništavaju prirodna ulja, koja su sastavni deo naše kose. Na taj način, kosa se isušuje, brže se masti i samim tim stvara se potreba za češćim pranjem. Da li je to trik beauty industrije, kako bi nas podstakla na još veći konzumerizam? Dermatolozi kažu da za to nema konkretnih dokaza i da pojedini sastojci šampona mogu uticati na prestanak lučenja sebuma, ali na to utiče i niz drugih faktora.

https://www.instagram.com/p/B6oTooloMjV/

Žene koje su se odrekle šampona primetile su da im je kosa sjajnija, zdravija, bujnija i da se manje masti. Zvuči kao pravi korak u našoj beauty rutini. Ipak, važno je da znate da odricanje šampona podrazumeva druge metode pranja kose.

Žene koje su se odlučile za no-poo metodu, kosu obično peru smešom jabukovog prirodnog sirćeta i sode bikarbone. Ipak, kada je o ovoj alternativnoj metodi reč, predlažemo da budete oprezni. Moguće je da će sirće promeniti prirodni pH kože glave, a mogle bi se pojaviti i nus pojave poput peruti.

Kokosovo ulje je dobra zamena za šampon, ali ono iziskuje temeljno ispiranje, kako biste postigli efekat čiste kose, jer ne želite da ona izgleda masno već nakon prvog pranja.

https://www.instagram.com/p/CER5xkABUr1/

Iako zvuči da bi ovaj trend mogao imati neke prednosti za kvalitet naše kose, ipak se ne usuđujemo da ga preporučimo. Možda u nekom trenutku skupimo hrabrosti da ga isprobamo i sa vama podelimo iskustva, a do tada, ostaje da se još malo raspitamo i steknemo finalni utisak o no-shampoo trendu.

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp