Search
Close this search box.

Da li ste već pročitali neke knjige Hulije Navaro? Ako niste, vreme je!

Ljubav je večna tema. Ljubav između partnera, prijateljska ljubav ili ljubav roditelja prema deci i obrnuto, svejedno je – važno je da je ljubav. I pre više stotina godina najviše pesama i romana napisano je baš na temu ljubavi. Tako je i danas. U svetu postoji mnogo savremenih pisaca koji žive život u prošlosti i to kroz svoja dela. Istraživanja pokazuju da u poslednjih nekoliko godina mlađa populacija uživa u ljubavnim romanima koji pričaju priče iz davnina. Spoj ljubavi i istorije je magija koja otapa i najhladija srca. To je spoj koji nam pomaže da spoznamo koliko je ljubav važna i koliko može da bude jaka.

Ako su opstajale one zabranjene i nemoguće u vreme ratova, revolucija, u vreme teških bolesti i epidemija, zašto bi danas bilo šta moglo da bude okarakterisano kao neostvarivo? Sve dok volite, verujete.  

Jedna od najpoznatijih španskih novinarki i spisateljica, Hulija Navaro, rođena je u Madridu 1953. godine. Veštinu baratanja rečima na papiru nasledila je od svog oca koji je takođe bio novinar. Hulija Navaro svoj doprinos španskim medijima započela je još 1983. godine kada je i počela da se bavi novinarstvom. Bavila se, pre svega, političkim novinarstvom, izveštavala o tekućim društvenim pitanjima. Posvetila je više od trideset godina novinarstvu, a poslednjih godina na oduševljenje brojnih čitalaca počela je da se bavi pisanjem. Svojim bestselerom „Bratstvo svetog pokrova“ („La Hermandad de la Sábana Santa“) dostigla je vrhunac uspeha. Za svoje romane dobila je brojne nagrade, ali najvažnija nagrada su pozitivni komentari miliona čitalaca širom sveta.  

Za sve one koji nisu čuli za Huliju Navaro, predstavljamo njene romane koji će vas sigurno privući ukoliko ste ljubitelj ozbiljnih ljubavnih priča protkanih istorijskim duhom nekog drugog vremena.

„VRT NADE“ 

Roman istorijsko – političkog žanra je priča o dve porodice, Jevreja i Arapa i dva veka. Pripovest Ezekijel Cuke je svedočanstvo o izgubljenoj domovini, o neprijateljima koji postaju bitni i ljubavima koje nestaju kao prah na vetru. Dok Samuel Cuker napušta Rusiju i beži u Obećanu zemlju i tamo kupuje ranč od čoveka sa kojim gradi neraskidivo prijateljstvo. Mnogi kritičari pisali su o ovom romanu i okarakterisali ga kao savremeni klasik i epsku priču o prijateljstvu koja može da savlada sve teškoće koje donosi život.

„SNOVI PROŠLIH VREMENA“ 

Nastavkom romana „Vrt nade“ Hulija Navaro priča priču o prijateljstvu, sukobima i pobedama. Vodi svoje čitatelje iz epohe u epohu, od Sankt Peterburga do Izraela, preko Varšave i Pariza. Putujemo čitajući ovaj roman, osećajući mirise i ukuse koje osećaju i likovi ove priče, stvarajući ispred sebe prizore pred kojima se junaci ovog dela nalaze. Napravila je uzbudljiv spoj burnih vremena i dešavanja protkanih patnjom.

 „U VIHORU SEĆANJA“ 

Burne godine 20. veka opisane su u ovom romanu kroz sudbinu jedne žene koja je želela da svoj život ili živi potpuno slobodno ili ga neće živeti uopšte. Kako bi krenula u potragu za srećnim životom Amelija je rešila da napusti muža i dete, od tada ona i njen život postaju misterija. Ovo je roman koji će ostati duboko u sećanjima i mnogo vremena nakon čitanja.

„VRATI MI USPOMENE“ 

„I kada mi sve oduzmu, najveće blago mi ostaje – ostaju mi uspomene.“ Ulice svetskih metropola za vreme teških godina Drugog svetskog rada, za vreme Staljina i Hitlera skrivale su mnoge tajne. Jedna žena je u tim teškim vremenima rešila da rizikuje sve što poseduje zarad onoga u šta veruje. Novinar Giljermo prateći misteriozni život Amelije Garajoa ni ne sluti da će otkrićima prevazići sva svoja očekivanja. Ovim romanom Hulija Navaro nastavlja priču započetu „U vihoru sećanja“.

„Ako nas knjiga koju čitamo ne probudi udarcem u glavu, zašto je čitamo? Pottrebne su nam knjige koje nas pogađaju poput katastrofe, koje nas duboko rastužuju, poput smrti nekog koga smo voleli više od samih sebe, poput izgona u šumu daleko od svih, poput samoubistva. Knjiga mora biti sekira za zaleđeno more u nama.“ Franc Kafka

Ukoliko ste u portazi za još nekim zanimljivim naslovima, kliknite ovde!

Maja Vlajić

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp