Search
Close this search box.

Da li tokom leta vredi otići na planinu? Sve dobre i loše strane odmora na Kopaoniku

Često pričam sa prijateljima da nam je svima primamljivije da odemo u neku stranu zemlju na odmor, nego da se posvetimo lepotama naše zemlje, koje ima u izobilju. Zato smo mi odlučili da se ove godine pozabavimo predivnim lokacijama u Srbiji, pre svega jer su bliže, što nam odgovara budući da putujemo sa petomesečnom bebom. 

Vrele letnje dane (i noći) u Beogradu, odlučili smo da prekinemo boravkom na Kopaoniku. Poslom sam često išla tamo i zimi i leti i unapred sam znala koliko je ova planina atraktivna lokacija tokom oba godišnja doba.

Put je prošao bez ikakvih problema, jer je Iris, tokom tih nekoliko sati puta, veći deo prespavala. Na ulazu u nacionalni park Kopaonik, u podnožju planine, dočekao nas je, prilično namrgodjen čovek i izgovorio: “Dobar dan, 300 dinara!” To nam je bila “fora” kojoj smo se smejali danima, iako baš i nije za smeh. Jasno je da plaćamo naknadu za održavanje nacionalnog parka i zaista to pozdravljam i mislim da bi u prirodu svi trebalo da investiramo, ali malo više ljubaznosti i dve, tri rečenice, kao i osmeh ne koštaju ništa, a definitivno ostavljaju lepši prvi utisak. 

Vreme je zaista bilo lepo, uglavnom sunčano, na momente oblačno, ali nadisati se čistog, svežeg planinskog vazduha je nešto što nema cenu.


Odlučili smo da odsednemo u hotelu Putnik, koji nas je, čim smo ušli, oduševio svojim enterijerom i preljubaznim osobljem. Kod hotela mi je važno da imaju toplinu i da tišina znači mir i spokoj, a ne sterilnost i uštogljenost. E baš je takav hotel Putnik

Imali smo sobu sa velikim francuskim ležajem koji je bio toliko udoban, da nismo želeli da se odvojimo od njega i odvojenu prostoriju sa krevetom za dete. Ovo je izuzetno pogodno za veću decu, ali i Iris je tamo spavala, okružena jastucima, a mi smo večeri koristili za gledanje filmova i leškarenje. Ono što nikad neću zaboraviti je predivan, najlepši miris hotelskih posteljina i peškira ikada!!! Molim vas, ako ikada odete u Putnik, setite se mene svaki put kada osetite taj miris – oduševićete se. 


Hotel je izmešten iz centra, što je nama savršeno odgovaralo, jer smo svakog dana imali obaveznu rutu do i od centra, tako da smo danima odmarali od automobila. Usput smo uživali u prelepoj prirodi i u šumskim jagodama koje smo brali pored puta. 

U centru i na dobro poznatim stazama za šetnju ima dosta ljudi, uglavnom porodice sa decom ili ljubimcima, ali nije prepuno i prenatrpano, pa samim tim nije ni suviše bučno. Bašte restorana su otvorene, pa smo uživali u suncu i u ručku istovremeno. Koliko smo zadovoljni odnosom cene i kvaliteta u hotelu Putnik, toliko smo bili iznenadjeni cenama hrane i pića u restoranima. Pastu smo platili 1300 dinara, a dva espresa i dve negazirane vode 860. Svakako je diskutabilno pričati o novcu, ali ja mislim da bi cene, van zimske sezone, trebalo da budu barem 30% jeftinije.

Umor od šetnje i guranja kolica nestajao je u spa centru koji je, mogu slobodno da kažem, savršen. Sastoji se od bezana za decu, za odrasle i hidromasažne kade. U nastavku je nekoliko sauna, tursko i parno kupatilo, kao i tepidarium, a u trećem delu je teretana, opremljena spravama koje garantuju odličan trening. Voda u bazenima je prečista i topla, a boravak u ovom hotelu ostaće nam zauvek u sećanju i po tome što je to bilo Irisino prvo kupanje u bazenu. 


Hrana, na bazi polupansiona, je zaista odlična. Za doručak je bilo svega, od muslija, pršute, do salata, jaja i domaće pogače, a večera je obilovala mesom, ribom, povrćem i predivnim slatkišima. Što se nas tiče, čista desetka. 

U ponudi hotela Putnik je i igraonica, za koju je Iris, još uvek mala, ali morala sam da uđem da vidim kakva je. Nisam neki ekspert za igronice, ali koliko sam videla po enterijeru i po reakcijama druge dece, ispunila je sva očekivanja. 

Videla sam da je tokom avgusta u dva navrata dečija nedelja, tokom kojih će biti aktuelan popust i razne aktivnosti za decu, pa ukoliko želite da pobegnete od vrućine, moja najiskrenija preporuka je hotel Putnik na Kopaoniku.

P.S. Mi smo termin za zimu već rezervisali! ☺

Ružica Petronijević

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp