Search
Close this search box.

Danas je dan majki – predstavljamo vam 11 osobina koje dokazuju da je mama bolja od svih!

Dan majki je dan kada se slavi sve ono što jedna majka predstavlja: oslonac, podršku, bezuslovnu ljubav i žrtvu. To je taj jedan dan u godini kada se slavi sve što je majka celog života.

Ovaj praznik počeo je da se slavi početkom 20. veka u SAD – u, a kampanju za uvođenje ovog dana kao međunarodnog, započela je 1905. godine Ana Džarvis. Dan majki prvi put je proslavljen 1908. godine, u drugoj nedelji meseca maja. Slavi se svuda širom sveta, ali je njegovo vreme različito. Kod većine naroda obeležava se u martu ili u maju. U Srbiji je 10. maj proglašen za dan majki, pa otuda i povod da im se posveti još jedan tekst.

Pretpostavka je da nema devojčice ni devojke na svetu koje, još od malena, ne maštaju o tome da jednog dana postanu mame. Šta mislite – zašto?

Ima neka tajna veza između svake mame i njene dece. Više o tome na tekstu ispod!

Zašto je mama naš najbolji prijatelj

Bez obzira što je žena po prirodi stvorena da rađa i što joj je mačinski instinkt utkan u genetski kod, ovde se zapravo radi o tome da je prva spona koju devojčice u ranom detinjstvu vežu upravo spona sa majkom, a da je mama osnovni model po kojem devojčice rasuđuju kakve bi žene trebalo da postanu.

Jedino je majčinska ljubav bezrezervna i bezuslovna. One su jedne koje će stati ispred nas nakon rasečenog kolena i previti ranu, koje će obrisati prve suze i rešiti baš svaki problem. Možda se neće slagati sa svkom odlukom koju donesemo, ali će iza svake ipak stati, kao da čvrsto veruju u nju.

Jedine žene kojima možemo da zahvalimo na neprospavanim noćima, dok su nam rasli prvi zubići i dok smo bili bolesni.

One koje su ostajale budne samo da čuju da smo se bezbedno vratile kući iz noćnog provoda.

Majka je, pre svega, sinonim za ljubav. Ona nas donosi na ovaj svet uz velike bolove, ali sa osmehom. Odgaja nas i podiže od “šačice mesa”. Vaspitava nas i usađuje na moralna načela. Uči nas da se borimo za svoje mesto pod suncem, da budemo ponosni i pravični i da je obraz jedino bogatstvo koje imamo.

Majke, to su one žene koje svaki put podjednako pate, jer odlazimo i najbiše se raduju kada se vraćamo.

One koje su nas posle svakog pada podizale i ulivale nam veru da možemo da nastavimo dalje.

To su žene koje su nas 1000 puta iznervirale komentarom, a na kraju su uvek bile u pravu.

Naše sigurno su utočište i topao zagrljaj.

One su stub porodice i oduvek su spona između oca i deteta. Pune razumevanja.

One su se na svako naše: “Nikada neću biti kao ti” samo nasmejale, a onda svedočile da smo sve pomalo, ili sasvim, kao naše mame.

Majka – to je ogledalo svakog deteta.

Svaka njena bora je jedan dečiji osmeh.

Njena briga je dečiji pad.

Njen ponos je ono što smo mi postigli, pre svega kao ljudi.

Majka je imenica od glagola voleti!

Ako ste mislili da sve mame ponekad greše kada nam daju savete, pročitajte tekst ispod!

22 stvari za koje je mama bila u pravu

Zato, da vas još jednom podsetimo da kažete svojim velikim, najvećim ženama da su za vas jedinstvene, da su promenile vaš kosmos i da su vam dale veru u čuda. Da ih volite i zahvaljujete se univeruzumu svakoga dana što je baš ona vaša mama i da se trudite da im svakoga dana crtate osmeh na lice!

Danas je samo jedan od dana, da vas podseti na važnost svake majke na ovoj planeti, a mi znamo da ste vi toga svesni 365 dana godišnje!

Svaka mama bi ipak trebalo i da odmori, kako bi bila još bolja! Ovo je potrebno apsolutno svakoj!

Šta bi svaka mama trebalo da uradi za sebe

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp