Zašto baš danas slavimo svetski dan knjige?

April. Ne znamo da li je i vama, ali za nas je ovaj mesec veoma poseban. Pitate se po čemu to?

Jednostavno po proleću, lalama, mirisu jorgovana, aprilu u Beogradu i 23. aprilu.

Tog dana, 23. aprila, proslavlja se čovekov najbolji prijatelj, onaj prijatelj, kome se uvek možete vratiti, koji mirno ćuti, a ipak vam svašta pametno kaže, a miriše tako, da budi melanholiju.

Pogodili ste naravno, 23. april je Svetski dan knjige i autorskih prava, onaj dan u godini, kada bi svako od nas trebalo da se seti zašto mu je čitanje važno, koliko ga je lekcija naučilo i da se vrati onoj svojoj, omiljenoj, najdražoj knjizi. Onoj jednoj, čije redove nije doživeo, ali ih je svakom rečju proživeo!

Godine 1995. na Generalnoj konferenciji UNESKO-a je odlučeno da se Svetski dan knjige i autorskih prava slavi na ovaj datum, jer je tada katalonski festival, a i ovo je datum godišnjice rođenja ili smrti Vilijama Šekspira, Migela de Servantesa, Vladimira Nabokova.

Jelena Trninić Vukić pisac sa modne piste, koji će osvojiti vaša srca!

Beograd je grad koji tom danu već godinama na različite načine posvećuje pažnju i tako apeluje na nas da se setimo koliko je književnost važna, zbog čega ga još više volimo!

Osim toga što je danas svrstana u red naučnih disciplina, na umu stalno moramo imati da je književnost umetnost reči i lek za dušu.

Nije džaba bilo ono Dositejevo: „Knjige, braćo, knjige, a ne zvona i praporci!“

10 knjiga koje bi svako od nas trebalo da pročita – bar jednom!

Zato vas mi danas podsećamo da slavite umetnost reči, ne samo danas naravno, već svakog dana. Da dopustite da vas reči dotaknu, da pronađu put do vaše duše, da vas vode do izgubljenog smisla. Da vas navedu da osetite, jer jedino tako reči imaju smisla…

Autor: T.P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp