Search
Close this search box.

Zaboravite Pariz – ovo su destinacije koje svaki par mora posetiti!

Rešile smo da, teška srca, okrenemo leđa Parizu (samo za ovaj članak!) i da predstavimo evropske gradove čija popularnost je u usponu, a koji su idealni za parove. Romantični trgovi sa živom muzikom, tihi i misteriozni kanali i impozantne građevine na obali Mediterana. E, to je romansa!

Bilo da planirate putovanje sa partnerom ili tražite mesto gde možete provesti neko vreme sami, evo na koje destinacije bi trebalo da obratite posebnu pažnju:

Ljubljana

foto: Tomas Sereda
foto: Tomas Sereda

Glavni grad Slovenije možda nema romantičnu reputaciju poput svojih suseda, Beča i Venecije, međutim, postaje im ozbiljan rival. Dan proveden u šetnji kaldrmisanim ulicama otkriće vam pravu draž Ljubljane: tradicionalne zgrade krase obalu reke koja deli grad na dva dela, dok predivan srednjevekovni zamak viri iznad krošnji drveća. Dok ste u centru, ne zaboravite da zastanete i pogledate muzičke performanse na glavnom trgu.

Kotor

kotor

Ovaj prelepi gradić na crnogorskoj obali je i te kako vredan pažnje. Okružen je utvrđenjima sagrađenim od strane Mlečana i obiluje plažicama koje štite masivne planine, a voda je izuzetno čista i bistra. Odaberite svoju avanturu: oni aktivniji mogu da se popnu na vrh utvrđenja i gledaju zalazak sunca, a oni koji su više na ,,gurmanskoj strani” mogu isprobati lokalnu hranu u brojnim restoranima nanizanim duž mermenih ulica.

Piran

piran

Ili ,,Venecija Istoka“, kako ga još popularno nazivaju. Ovaj grad pruža jedinstvenu mešavinu italijanske i slovenačke kulture. Piran je priobalni grad koji ima jedan od najbolje očuvanih starih gradova u Evropi. Neverovatna sličnost sa Venecijom nije slučajna. Priča se da je katedrala Svetog Đorđa urađena po uzoru na baziliku Svetog Marka!

Paros

paros2

Ukolko blistavi Mikonos nije vaša šolja čaja, razmislite o Parosu. Ovo veliko ostrvo puno je mirnih plaža, tradicionalnih sela i vizantijskih ruševina. Krenite čamcem do Antiparosa, malog ostrva udaljenog od obale sa tihim plažama, koji obožavaju meštani. Tamo je ujedno i jedan od najstarijih pećinskih sistema u Grčkoj.

Sevilja

sevilja

Bili ste u Barseloni? Dodajte i Sevilju na listu destinacija. Andaluzijska prestonica je blagoslovena neverovatnom španskom arhitekturom, uzbudljivom umetničkom scenom i najlepšim flamenko performansima u regionu. Idite pravo do Alkazara. Ovaj zamak izgradili su mavarski kraljevi i u njemu se nalaze nestvarni mozaici, fino izrezbareni lukovi i vrtovi od kojih zastaje dah.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp