Search
Close this search box.

Zašto bi trebalo da uključite dinju u svoju ishranu

Svaki put kada kupimo ovo voće, a naročito leti, mi se iznova u njega zaljubimo, jer je definitivno ukusnije od bilo kog slatkiša. Uz to, dinja je toliko lagana i možemo je jesti još i još, a da se ne zasitimo.

Dinja nam dolazi iz porodice u kojoj su, između ostalih, krastavac i bundeva, pa bi se mogla klasifikovati i kao povrće. U ogromnim količinama je možemo naći u Egiptu, Turskoj, Iranu ili Kini. Sadrži vitamin C, B1, A, K, vlakna, magnezijum i brojne druge hranljive materije. Najbolji deo je taj da ne morate uopšte brinuti o kalorijama, jer jedna velika dinja sadrži svega 274. Uz to je veoma ukusna i, što je možda i najbolje, pruža mnoštvo benefita. Evo nekih:

Sprečava upalu

Ovo osvežavajuće voće olakšava bol i simptome upale. Hranljivi sastojci u dinji stopiraju ozbiljna zapaljenja i autoimune reakcije koje mogu dovesti do bolesti.

Jača imunitet

cantaloupe

Dinja sadrži karotene, vitamine i antioksidante koji, kao što već sigurno znate, jačaju naš imuni sistem i sprečavaju infekcije, kao i hronične bolesti.

Na primer, beta karoten je idealan baš za to – a dinja ga ima u izobilju.

Štiti vaše oči

Zahvaljujući spomenutom beta karotenu, vitaminu A i vitaminu C, dinja je odlična za vid. Zapravo, bilo koje voće koje ima karotenoide je dobro za oči, jer sprečava pogoršanje vida usled starenja.

Uz to, vrlo je bitno da nam u organizmu ne manjka vitamina C ili A, jer to može dovesti do oštećenja oka.

Normalizuje pH vrednost u telu

dinja

Alkalne namirnice normalizuju pH vrednost u telu, a dinja je jedna od njih. Samim tim, unošenjem alkalnih namirnica, stvaramo od svog tela ,,okruženje“ u kome je teže da se razvijaju bolesti.

Podstiče gubitak težine

Ako imate plan ishrane, dodajte mu i ovaj dar prirode. Jedna porcija dinje ima svega 60 kalorija i ima visok sadržaj vode, kao i spomenutih hranljivih sastojaka. Još jedan razlog je i taj da sprečava loše varenje i malaksalost.

Jedini zaključak koji mi možemo da izvučemo je da je ova voćka savršena. Šta vi mislite? 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp