Search
Close this search box.

Džeki Kenedi – Diva 20. veka

Omiljena žena Amerike, čiji stil i dalje odjekuje u modnim trendovima i čije ime je postalo vanvremenski simbol ženstvenosti, besprekornog ukusa i unutrašnje snage. Mnogi su je smatrali ikonom glamura, ostala je prepoznatljiva po haljinicama bez rukava i šeširima koji su se uz njih slagali. Kao neizostavni detalj uvela je biserne ogrlice i minđuše. Visoko obrazovana i kao vrsni poznavalac kulture, trudila se po svaku cenu da se istakne. Ipak, najviše je ostala upamćena po svojim muževima.

foto: Bonhams

Voljena, ali i osporavana, rođena je 28. jula 1928. godine kao Žaklina Li Buvije u Sautemptonu, Njujorku. Kao dete bogatih roditelja, može se reći da je od malena odgajana kao aristokratkinja. Iako se na osnovu njenog devojačkog prezimena Buvije oseća njeno francusko nasleđe, njen otac je zapravo bio Škot i Englez. Njen otac Džon Bernou Buvije II bio je berzanski posrednik na Vol stritu, preduzetnik, koji je voleo alkohol i kocku. Bio je ljubitelj trkačkih konja, tu ljubav preneo je na Džeki koja je odrastala jašući konje i poznajući ove životinje do tančina. Bezbrižno detinjstvo prekinuto joj je 1940. godine kada se majka Dženet Li Norton razvela od njenog oca i preudala. Školovala se u najboljim privatnim školama, dok je devojaštvo provela u Francuskoj, na Sorboni, gde je upotpunila svoj kulturni i intelektualni razvoj. Zatim se u prestonici Amerike upisala na prestižni Univerzitet Džordž Vašington.

foto: Mark Shaw

Nakon studija novinarstva, dobila je i prvi posao u vašingtonskom Tajmsu 1951. godine. Jednom prilikom, dok je još bila verena za mladog brokera Džona Hjusteda, intervjuisala je Džona F. Kenedija ne sluteći da će postati prva dama Amerike. Veridbu je ubrzo raskinula na nagovor majke. Već 1952. godine započela je romansu sa Džonom Kenedijem, a u septemrbu 1953. su se venčali. Džeki je rodila prvo kćerku Karolinu, zatim sina Džona Mlađeg. Rodila je još dvoje deca koja su preminula na rođenju. U medijima se gotovo uvek pojavljivala kao izvanredna i posvećena majka i supruga.

„Deca su fenomenalni poklon za mene i zahvalna sam što ponovo mogu da gledam svet kroz oči mališana.“ – Džeki Kenedi

foto: Mark Shaw

Bila je najmlađa prva dama, a šezdesetih godina i najlepša Amerikanka. Nije sledila trendove, već ih je ona nametala. Volela je da istakne ono najlepše na sebi; krupne oči i očaravajući osmeh. Imala je jedan porok, kojeg nije mogla da se oslobodi – konzumirala je duvan. Cigarete, osim što su pogubne po čitav organizam, takođe i jako isušuju kožu lica. Zbog toga je Džeki obilato nanosila hidrantne kreme na lice, kako bi popravila štetu nanetu duvanskim dimom. Bila je jednostavna i nikad ni oko čega nije pravila dramu. Kao i svaka žena imala je probleme s podočnjacima, ali ih je rešavala na najjednostavniji mogući način – stavljala je velike tamne sunčane naočare. Bila je veliki ljubitelj Šanela, kašmira i neutralnih boja. Sasvim je sigurno da ne postoji poznatiji komplet od njenog ružičastog „Šanel” kostima koji je nosila na dan atentata na Džona Kenedija. Taj komad garderobe postao je više od simbola mode, bio je i simbol protesta, jer je Džeki odbijala da ga skine nakon ubistva iako je bio uprljan Džonovom krvlju. Nakon njegove smrti udala se za Aristotela Onazisa, poznatog grčkog brodovlasnika, tražeći sigurnost za sebe i svoju decu. Ali je u svojoj 46. godini po drugi put postala udovica.

Posle Onazisove smrti Džeki je promenila svoj način života, vratila se svojoj prvoj ljubavi – pisanju. Postala je urednik konsultant u Vikong presu, a nedugo zatim dala je otkaz, jer je vlasnik bez njenog znanja objavio triler koji je asocirao na ubistvo njenog prvog supruga. Krajem sedamdesetih radila je i kao urednik u Dableju samo tri dana u nedelji. Novinari više nisu pisali o tome gde ruča i gde se oblači već kada odlazi na posao i na kojoj knjizi radi. Više su je viđali po bibliotekama nego po glamuroznim žurkama. Uglavnom je večeravala kod kuće sa svojom decom, za koje je često govorila da su joj najveća odgovornost u životu.

„Oduvek sam živela kroz svoje muževe, ali više to ne mogu da radim. Žene treba da rade ako žele, naročito ako u tome uživaju.”

Početkom 1994. godine dijagnostikovan joj je rak limfnih žlezda. Umrla je, na rođendan svog oca, 19. maja iste godine u 64. godini, u svom apartmanu na Petoj aveniji. Za sobom je ostavila nekretnine u vrednosti od 43 miliona dolara.

Pet poznatih rečenica Džeki Kenedi:

  1. „Nikada ne pričajte prijateljima o svojim nedostacima. Čak ni bliskim prijateljima. Uvek postoji neko ko ima tanji struk, duže noge, lepše ruke, veće grudi. Dakle, upoređivanje sa nekim je beskorisno, pa čak i štetno za posao.“
  1. „Prvo i pre svega moram da budem supruga i majka, pa tek onda prva dama.“
  1. „Mislim da je sposobnost da pobegnem jedna od mojih najboljih vrlina.“
  1. ,,Postoje dve vrste žena, one koje žele moć u svetu i one koje žele moć u krevetu.”
  1. „Svaki trenutak života je drugačiji. Dobro, loše, teško, radost, ljubav i sreća – sve je povezano i čini neopisivu celinu koja se zove život. Nemoguće je proglasiti život dobrim ili lošim. A možda čak nije ni potrebno to učiniti.“
Maja Vlajić
glavna slika: AP Photo/White House/Mark Shaw
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp