Search
Close this search box.

Era Instagrama: Da li nam je ponekad potrebna pauza?

Kada primetim da mi Instagram oduzima mnogo vremena, razmislim kako su to vreme provodili moji roditelji, ili bake i deke, pre njih, onda kada instagram, niti išta slično njemu nije bilo ni u najavi. Tih dana se duboko zapitam da li bih se zaista odlučila na taj korak i obrisala svoju društvenu mrežu, koja me nekih dana zaista sputava da budem produktivna, a što je još važnije, da budem prisutna u trenutku.

Primećujemo kako jedna čitava generacija živi online živote i što je još zanimljivije u njih uključuje upravo one roditelje, koji u svoje vreme nisu imali čak ni telefon i živeli su bezbrižno, žargonski rečeno “face to face”. Pa ipak, ako se samo malo dublje udubimo u materiju, shvatićemo da mnogi mladi instagram koriste kao vrstu online medija, kao sredstvo za brzo dolaženje do informacije i to ne samo u rubrici trača, već i kulturnih dešavanja, filmskih premijera, pozorišnih predstava, mnogobrojnih predavanja i slično. Dakle instagram, niti ma koja društvena mreža, ne mora biti nužno zlo, sve što nam treba je zdrav racio i određeni filter, kako bismo pametno odlučili o vremenu koje ćemo provesti skrolujući instagramom i koje ćemo tamo sadržaje pratiti.

Zanimljivo je međutim, da na instagramu ima mnogo iluzija, virtuelnih utopija, onih ljudi koji online traže begstvo od realnog života, kojim nisu zadovoljni. Početna stranica vrvi od fotografija sa egzotičnih putovanja, a svako iza sebe krije i određenu dozu stresa, o kojoj na instagramu ništa nećete saznati, jer polako ali sigurno ova mala virtuelna zajednica poprima oblike elitističke i estetističke, što u mnogome može uticati na vašu psihu, ukoliko ne želite da lažete ni svet, a ni sebe, a da priuštite letovanje na Maldivima, ne možete.

Pa ipak, sve ovo ne znači da danas još uvek ne možemo normalno uživati u svojoj omiljenoj društvenoj mreži, dok pijemo prvu jutarnju kafu, ili popunjavamo svoj virtuelni dnevnik uspomena, kako ja ponekad sebi objašnjavam instagram. Pre svega, bitno je da kada ga prelistavate ne živite tuđe živote. Vi niste Kylie Jenner da rođendan proslavite na egzotičnom putovanju sa prijateljima, ali ni ona nije vi, da se probudi razbarušene kose, bez zakazanog make up tima, već u 5 ujutru, da popije kafu i doručkuje bez žurbe i stresa. Svaka priča ima svoju tamnu stranu, a na vama je da odaberete kako želite da živite, ali i kako želite da posmatrate tuđe živote.

Kada vidite da je nekome lepo, ne treba da pomislite blago njemu, a gde sam ja… Jer vi ste baš onde gde ovoga trenutka treba da budete i da se borite kako bi vam sutra bilo još bolje. Ne poredite se, već pogledajte fotke i u njima pronađite dozu inspiracije, motivacije, ili jednostavno lepote, a ako ne možete na taj način, onda instagram i nije mesto za vas i slobodno se isključite na neko vreme, definitivno će vam prijati.

Još jedna važna stvar, kada je ispravno korišćenje instagrama u pitanju je da delite samo ono što želite i da ne živite od tuđeg mišljenja. Nema potrebe da podelite sliku novih patika, ili torbe, samo da bi drugi to videli, ali ako želite da podelite svoje oduševljenje brendom, onda je to sasvim uredu! Na osnovu ove formule podelite svaki svoj post na instagramu i ako ništa drugo, onda će vaš profil biti malo srećno mesto gde je sve iskreno i u trenutku, a kada svi pođemo od sebe, onda će Instagram postati doza zdrave lepote, osmeha i zadovoljstva.

I naravno, ima dana kada ste umorni od svega, kada vam je dosta tuđih života i želite da sve svoje vreme posvetite kreiranju svog. Onda je vreme za log out, barem na nekoliko dana. Napravite detox od društvenih mreža i recimo 7 dana provedite u konstantnom radu na sebi, primetićete kako vam već osmog dana telefon neće pasti na pamet, jer vam je u sopstvenoj koži najbolje!

Ako mene pitate, dobro je odmoriti ponekad, posmatrati svoje voljene face to face, slušati ih i gledati u oči, osetiti bliskost i lepotu stvarnog trenutka, jer život na instagramu neumitno teče, bitno je da ne dopustite da propustite najbolje u vašem danu, u svakom trenutku i svakoj prilici!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp