Search
Close this search box.

Evo kada bi trebalo da najviše ohrabrujete svoje dete

Očekivanja vezana za pol deteta su jako često nametnuta i pre nego što su mališani zapravo svesni sveta oko sebe. Ta očekivanja se najčešće manifestuju oko jednog određenog doba.

Ne iznenađuje nas, stoga, da to utiče na način na koji deca poimaju inteligenciju svog pola. Prema novoj studiji polnih stereotipa, devojčice ne smatraju da su jednako pametne kao dečaci od šeste godine!

Kako bi došli do ovog tužnog zaključka, naučnici su pričali grupi devojčica i dečaka ispod šest godina priču o ,,pametnoj osobi“, a da pritom ne otkriju pol. Svi petogodišnjaci, kog god pola bili, mislili su da se radi o osobi njihovog pola. Međutim, rezultati su se promenili kod šestogodišnjaka, kada su devojčice retko kad pretpostavljale da je taj ,,pametan lik“ bila devojka.

U kasnijem životu, ove razlike u percepciji će se verovatno produbiti. Zapravo, prema određenim istraživanjima objavljenim u žurnalu Science, ispostavilo se da su žene zanemarivane u sferama za koje se smatra da podrazumevaju ,,genijalnost“  – poljima koja uključuju neke od najprestižnijih karijera u našem društvu, kao što su nauka ili mašinstvo. Može biti da koreni svih tih zanemarivanja sežu sve do detinjstva.

Naravno, roditelji mogu igrati veoma važnu  ulogu kada je reč o smanjivanju ovih štetnih stereotipa kod svojih najmlađih. Povećajte vidiljvost žena koje su uzor i jednako raspoređujte kućne poslove između ženskih i muških članova porodice. Ovo može pomoći pri balansiranju težnji prema određenim zanimanjima kod devojčica i dečaka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp