Search
Close this search box.

Evo kako da imate više energije

Svakome od nas za produktivan život neophodna je dovoljna količina energije kojom ćemo raspolagati. Bilo da se pripremamo za maraton ili organizujemo aktivan život porodice, potrebno je da se pridržavamo nekih osnovnih pravila i uvek u vidu imamo važnost unosa velike količine vode i dovoljno hranljivih materija.

Ne preskačite obroke

To je osnovno pravilo! Teško je obavljati fizičke radnje ukoliko niste dovoljno (ili niste uopšte!) jeli. Kako biste održali nivo šećera u krvi i sprečili nagli pad energije, potrebno je da tokom dana jedete male količine namirnica koje sadrže ugljene hidrate. Tri glavna obroka i dve manje užine tokom dana apsolutno su obavezne!

Pravilno hidrirajte organizam

Nedostatak tečnosti u organizmu uzrokuje brojne tegobe, baš kao što su glavoboja, vrtoglavica, malaksalost i manjak koncentracije. Čak i manji gubitak tečnosti, koja odlazi znojenjem, posebno tokom vežbanja, može znatno da umanji fizičku sposobnost. Dakle, nemojte da čekate da ožednite tokom treninga, već pre njega i nakon treninga, popijte 1.5 do 2.5 decilitara vode. Takođe, dok ste aktivni uzimajte gutljaj, dva tečnosti na svakih petnaestak minuta.

Oprezno s kalorijama

Osim ukoliko ne planirate fizičku aktivnost u dugom periodu, zaista nije potrebno da pre nje pojedete energetsku čokoladicu ili popijete sportski napitak koji sadrži čak 300 kalorija. Energetske užine ove kategorije sadrže veliki broj kalorija kako bi mogle blokirati prenos sagorevanja masti koji se odigrava tokom fizičke aktivnosti. Umesto toga, pre treninga popijte 1.5 do 2.5 dl tečnosti (najbolje vode) i pojedite užinu od 100 ili 200 kalorija i to samo ukoliko je od poslednjeg obroka (ili užine) prošlo više od dva sata.

Ograničite unos masti

To je pravilo koje važi za sve ljude. No, ako jedete radi energije, masnoća (osim omega – 3 masti iz ribe) zaista ne bi trebalo da se nalazi na vašem spisku hranljivih materija. Naprotiv, one usporavaju važne funkcije organizma, a posebno sistem za varenje. Budući da se za potrebe varenja povećava dotok krvi u želudac, telu ne ostaje mnogo energije, a mišići su manje prokrvljeni.

Koristite dodatke ishrani

Optimalan nivo telesne energije je ostvariv ukoliko se ispravno hranite svakog dana. Budući da to nije uvek moguće, redovno uzimajte multivitaminske i mineralne suplemente. U bogate prirodne izvore gvožđa i cinka ubrajaju se meso i određene vrste ribe. Osim toga, za pravilno funkcionisanje organizma potrebne su dovoljne količine kalcijuma, magnezijuma i vitamina D. U najbolje izvore vitamina D (dnevno je potrebno oko 270mg) spadaju mlečni proizvodi. Što se tiče magnezijuma, kojeg nam je dnevno potrebno oko 400mg, najbolji izvori su integralne žitarice, jezgrasto voće i spanać.

Ukoliko vam je potreban zdrav napitak za osveženje, kliknite OVDE!

Marsyly

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp