Search
Close this search box.

Evo kako da položite sve ispite u junu

Maju mesecu se bliži kraj i mislim da nam je svima jasno šta to znači! Približava se kraj školske godine i početak letnjih ispitnih rokova! Prema tome, sve nas hvata panikaaa i svi smo u čuvenom „neću stići” raspoloženju.

Znamo da svako od vas ima neku svoju taktiku za učenje i da retki od nas veruju u takozvane trikove za učenje. Mi vam nećemo previše nametati stvari u koje ne verujete, već ćemo vas samo podsetiti na ono što je ključ uspeha svakog od nas!

Pogodili ste, sve je u dobroj organizaciji!

Najbolja stvar koju možete da učinite za sebe je da se dobro organizujete. Zato je pravo vreme da uzmete papir i olovku, popišete sve ispite, kolokvijume, pismene zadatke koji vas čekaju i pored njih napišete datum i količinu gradiva koju je potrebno preći u određenom vremenu.

Sledeći korak je izdvojiti prioritete. Ono što vam nikako ne treba jeste da se raspete na sto strana i uložite energije u gomilu stvari i na kraju ne uradite ništa kako bi trebalo!

Prioriteti na prvom mestu. Bilo da su to pismene vežbe koje će vam poboljšati uspeh u školi ili ispiti koji nose više poena, bolje je da im se posvetite  i položite ih sa dobrim rezultatom. Ukoliko uložimo energiju u previše stvari lako se može desiti da uspeh bude manji ili gotovo nepostojeći, a mi iscrpljeni i razočarani.

Još jedan mali, ali praktičan savet! Ako želite da budete efikasni, odložite svoje telefone! Društvene mreže su jako primamljive i nema šta nas na njima ne zanima dok učimo (odnosno ne učimo) ali to je poslednje što nam treba. Kao što znamo, iz ličnog iskustva, svaka petominutna pauza da proverimo telefon pretvori se u još samo ovo… Tako da, ukoliko želite efikasan rad, bolje da proveru društvenih mreža ostavimo za pauzu za ručak!

I još samo ovo: To što ćemo provesti 24 sata u kući nikako neće pomoći! Svi znamo da nam u nekom trenutku opadne koncentracija pa počnemo da gledamo u plafon i to naše zurenje u beli zid ume prilično da potraje!

Sa druge strane, ako ne položimo ispite, imaćemo grižu savesti što smo ”one srede izašli iz kuće”. Svakako je bolje da ta dva sata gledanja u plafon ili u telefon, koja su neminovna, zamenimo šetnjom u prirodi i razgovorom sa nekim bliskim. Em je odličan odmor, em dobra motivacija, em ste malo odmorili mozak!

Sada, kada smo vam rekli šta bismo mi praktikujemo u ovom konfuznom periodu kad se učiti mora, a napolju je predivno vreme, olovku u šake i napravite svoj plan!

Mi verujemo da ćete biti veoma uspešni!

Srećno!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp