Search
Close this search box.

Evo kako nesvesno odmažete svojoj deci

Nekako smo shvatili da ne bi trebalo da kupujemo deci mini Bube ili Guči odela u najmanjoj veličini. Međutim, ispostavilo se da nešto bezazleno poput previše pomoći oko domaćeg može biti veća crvena zastavica od šećera i kupovine.

Predstavljamo vam deset stvari koje možda radite, a koje uče vašu decu da se na pogrešan način ,,izvuku“ i dobiju svoje.

Kuvate ,,na dugme“

Nije čudno kada poželite da plačete jer je vaše dete demonstrativno prosulo tanjir skuvanog povrća. Međutim, ne dolazi u obzir da kuvate ponovo. Lagani rezervni obrok će poslužiti… opet.

Oblačite ih kada su već dovoljno stari

Već oko četvrte godine, deca su sposobna da se sama obuku i operu zube – uz nadzor, naravno.

Nudite usluge kućne pomoćnice

Ohrabrite i ojačajte svoje klince tako što ćete ih učiti da rade jednostavne stvari poput nameštanja kreveta svakog jutra i sređivanja sobe nakon Lego tajfuna. Steći će osnovne veštine snalaženja i jačaće svoju radnu etiku. Ko bi rekao?

Previše im pomažete oko domaćeg

Napravite korak unazad. Jednom kada dete krene u više razrede osnovne škole, roditeljska pomoć može rezultirati lošijim ocenama na duže staze.

Izigravate posrednika u njihovim prijateljstvima

Najbolja drugarica vaše ćerke izaziva pometnju u parkiću? Možda ipak ne morate da se mešate. Rešavanje sopstvenih konflikta može u velikoj meri uticati (pozitivno) na samopouzdanje vašeg deteta. Umešajte se samo ukoliko vas pita za pomoć ili ako situacija postane ozbiljna.

Izbezumite se kad padnu

Ne želite da poništite osečanja deteta tako što ćete reći ,,Nije ti ništa!“ nakon što padne licem na zemlju. Deca zapravo gledaju naše reakcije da vide kako bi oni trebalo da reaguju nakon malih nezgoda. Panika? Nije idealna. Probajte sa ,,Ups! To mora da je bolelo.Empatija uvek pobeđuje.

Popuštate njihovim napadima

Ah, ti histerični napadi u javnosti. Najbolje pregovaračko oružje u istoriji čovečanstva. Roditelji će ići do krajnjih granica da ih izbegnu, a deca to instinktivno znaju. Sledeći put kada bude vrištala ili vrištao za igračkom, rešite tu situaciju u mirnom uglu ili u vašem autu, pre nego što dolijete ulje na vatru uzajamnom paljbom. Ponavljanja će biti proređena.

Nagrađujete ih previše

Naravno da je primamljivo da ,,obeležite“ neki poduhvat novom igračkom. Međutim, proslaviti njihov uspeh istinskim, konkretnim frazama poput: ,,Uspešno si završila kurs plivanja! Videla sam kako si predano uvežbavala svoj kraul” možemo više doprineti izgradnji njihovog karaktera.

Stalno se motate oko deteta

Ok, naravno da bismo stalno morali da se motamo oko bebe. Međutim, kako naše dete ulazi u ,,stariju“ fazu, ohrabriti 15 minuta samostalne igre je… pa, ohrabrujuće. Koristi? Kreativnost, kritičko razmišljanje i (opet ta reč) samopouzdanje.

Niste dovoljno odlučni

Ne znači ne. ,,Verovatno ne, ali možda, videćemo“ ne dolazi u obzir. Deca se osećaju sigurnima kada jasno postavite granice – sa dovoljno ponavljanja biće manje verovatno da će te granice i testirati. Ukoliko ste rešili da ukinete grickalice pre večere, istrajte u tome. Onda će pojesti to povrće koje su prosuli na početku teksta, ne zvali se mi Mycupoftea. 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp