Search
Close this search box.

Evo šta alkohol čini našem telu

Zna se da mi u MCT-u volimo da uživamo u svim čulnim zadovoljstvima, i čaša vina nam predstavlja jedan od omiljenih rituala koji volimo sebi da priuštimo čim se za to ukaže dobra prilika. Bilo da je to pred spavanje, sa prijateljima ili uz omiljenu knjigu, šardone nam nije stran. 🙂

Ipak, istovremeno uvek naglašavamo kako treba biti umeren i alkohol konzumirati pre svega odgovorno. Zarad dobrog zdravlja svih nas, jer ono je ipak najvažnije, predstavljamo vam kakve efekte alkohol zaista ima na naše telo!

Kao depresiv, usporava centre za uzbuđenje u mozgu i pojačava one koji nas usporavaju, pa se zato osećamo tromo.

Povećava nivo hemikalije dobrog raspoloženja zvane dopamin u centru za nagrađivanje u mozgu, te vas vara da se osećate dobro.

U roku od nekoliko minuta počinje da usporava naše razmišljanje, disanje i puls. Iz ovoga vam je već jasno da ne treba preterivati sa konzumiranjem.

Često se desi da ošteti veze među neuronima i meša se u to kako vaš mozak obrađuje informacije. Naravno, na njegovu štetu.

Jetra može obraditi samo 30 mililitara alkohola na sat. Piti više od toga može opasno i brzo podići nivo alkohola u krvi.

Pitanje je minuta kada ćete osetiti efekat alkohola, ali nivo alkohola u krvi se neće povećati do narednih 40-90 minuta.

Više od 90% ljudi koji preterano piju razvijaju bolest masne jetre, koja može izazvati umor, mršavljenje i jake bolove.

Kod većine ljudi, telo će pre upiti alkohol ukoliko je penušav ili ako vam je stomak prazan.

Dakle, imajući u vidu ove podatke, nadamo se da ćete nastaviti da uživate u dobrom piću, ali sa ukusom i merom – jer tako rade Mycupoftea dame! 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp