Search
Close this search box.

Evo šta da uradite kada vam je srce slomljeno

Koliko god da je vaša veza bila duga ili kratka, raskidi nikad nisu laki. Ipak, u vezu ste se upustili s razlogom, dozvolili ste sebi da budete ranjivi, povezali ste se na poseban način – sve su to stvari koje nije lako pustiti.

Međutim, važnije je da ste vezu i napustili s razlogom, a to kako nastavljate dalje nakon slomljenog srca može imati uticaj na to šta će budućnost doneti. Naravno, može biti primamljivo odreći se života, zatrpati se porodičnim sladoledima i diskografijom Adel (i u redu je to učiniti – jednog dana, ne čitavog meseca), ali ukoliko iskoristite svoju ranjivost nakon raskida, pomoći ćete sebi u procesu oporavka.

Dobra strana raskida je sve ono što iz njih možete naučiti, kao i saznanje da će bolje stvari tek doći. Koje god da ste probleme imali u vezi – grube svađe, iznevereno poverenje, ljubomora, kontrolišuće ponašanje – sve se to može ostaviti u prošlosti kako bismo napravili prostor za bolje stvari. Evo šta vam savetujemo:

Slobodno plačite

Dajte sebi dozvolu da osećate. Plakanje može imati katarzično dejstvo. U prvim trenucima nakon raskida je normalno (čak i zdravo) da pustite iz sebe sve emocije, kako ih ne biste taložili i izložili sebe riziku da ih oslobodite u budućim vezama. U ovom početnom periodu često zaboravljamo da sagledamo zašto je raskid bio najbolja moguća opcija. Dakle, pustite sve svoje emocije da izađu. Dozvolite sebi jedan dan plakanja i onog slušanja Adel koje smo spomenule na početku. A zatim se saberite.

Prestanite da poričete

Spoznajte šta se dešava. Ukoliko je vaš raskid bio neočekivan, lako je upustiti se u vrtlog alternativnih rečenica poput: ovo je samo privremeno, urazumiće se, sigurno ćemo se pomiriti nekada. Zaustavite te misli momentalno i podsetite sebe da se raskid dogodio s razlogom. Za vreme tog stadijuma ćete verovatno prevideti sve negativne aspekte svoje veze i fokusirati se na lepe trenutke, pa je važno da budete svesni ovih neproduktivnih misli i ne zaboravite da verujete svojoj intuiciji – ukoliko ste imali osećaj da je vaša veza bila pogrešna na bilo koji način, verovatno i jeste.

Prihvatite promene

Koliko god bismo možda želeli da živimo u prošlosti i čeznemo za srećnijim vremenima, to je u celosti neproduktivno. Pronađite dobre strane toga što ste odnedavno sami. Isplanirajte putovanje na koje niste mogli da idete ranije, preuredite stan, prijavite se na fitnes, ošišajte se, izađite. Radite sve ono što čini da jedva čekate budućnost, bližu ili dalju. 🙂

Dozvolite sebi da budete ranjivi

Dozvolite sebi da budete nežni i ,,izloženi“, jer to je ljudski. To što imate loš dan nije razlog da kolabirate u ponor samosažaljenja. Razgovarajte o tome sa prijateljima ili porodicom. Što je još važnije, imajte u vidu da je to što sada osećate privremeno i da je deo procesa zalečenja.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp