Evo šta je zajedničko svim iskrenim ljudima

Dobro plasirana psovka može reći dosta toga o nečijoj ličnosti – mogu biti pametniji, otvoreniji ka prijateljstvima, tolerantniji na bol ili su jednostavno manje socijalno svesni.

Međutim, studija iz Holandije je povezala još jednu osobinu sa korišćenjem psovki: autentičnost, odnosno iskrenost.

Dosledni rezultati u seriji studija pokazali su da je pozitivna veza između psovanja i iskrenosti snažna i da se ta veza prenosi sa individualnog na društveni nivo. Kako bi došli do ovog zaključka, naučnici su analizirali vezu između psovanja i direktnosti kod pojedinaca i u okviru društva.

gal

Tim sa Univerziteta u Mastrihtu počeo je ispituje oko 300 odraslih osoba o njihovim navikama vezanim za psovke. Zatim su analizirali Fejsbuk profile od preko70 hiljada korisnika kako bi analizirali njihovu upotrebu psovki. Na kraju su poredili psovanje i integritet ljudi.

Iznova i iznova, tim je pronalazio pozitivnu korelaciju između psovanja i iskrenosti. Smatraju da su ljudi koji se izražavaju uz upotrebu psovki mnogo više iskreni kada su u pitanju njihova osećanja i manja je verovatnoća da će lagati. Drugim rečima, moguće je da imaju mnogo više integriteta nego oni čiji je vokabular ,,blaži“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp