Search
Close this search box.

Evo zašto niste dobili posao

Mislili ste da ste na razgovoru za posao bili dobri. Možda je moglo i bolje, ali svakako se niste u potpunosti izblamirali, zar ne? Sada vam samo nije jasno zašto vas onda niko nije zvao u sledeći krug? Šta je pošlo naopako?

Ovo je sigurno jako nezgodna pozicija, još više ako ste upravo saznali da niste prošli dalje u izboru kandidata. Da stvar bude još gora, niko nije objasnio zašto vas nisu odabrali. Kako možete da budete bolji u ovoj “igri” ako ne znate šta je to što radite pogrešno? Postoji mnogo toga što se može uzeti u obzir, ali mi vam izdvajamo četiri najčešća problema koja su poslodavcu dovoljna da vas izbace iz trke za novi posao.

Delujete kao da se ne biste prilagodili

Ukoliko su elegantna odela vaš fazon, sigurno ćete to prikazati i na intervjuu. To je super ukoliko vas intervjuišu za standardnu korporativnu poziciju. Ako, sa druge strane, zakoračite u slobodniju i opušteniju kompaniju u stajlingu kao da ste došli sa Vol Strita, sve su šanse da će poslodavci brzo posumnjati da se nećete adekvatno prilagoditi atmosferi.

Šta učiniti?

Ukoliko tragate za određenim tipom korporativne kulutre, budite vredni i adekvatno se raspitajte kada se prijavljujete za različite pozicije. Ako vam intuicija pri istraživanju bude govorila da se nećete uklopiti u određenu firmu, razmislite o tome da se okrenete nekom drugom poslu.

Prekidate druge dok pričaju

Može se desiti i najboljima, naročito kada smo nervozni. U nameri da očaramo onoga ko nas intervjuiše našom spremnošću i šarmom, skloni smo tome da upadnemo u reč, pre nego što onaj ispred nas završi rečenicu. Nažalost, ukoliko konstantno prekidate sagovornika u toku razgovora, to može biti poslednji razgovor koji ćete imati u toj firmi.

Šta učiniti?

Budite strastveni, zainteresovani i uključeni u razgovor. Slušajte pažljivo i ne žurite. Menadžeri za ljudske resurse vole takve ljude. Zapravo, svi vole takve ljude.

Delujete očajno

Znamo da je jako, jako teško da ne izgledate kao da vam očajnički treba posao kada vam on zaista treba. Isto tako, svesne smo da nije jednostavno to ispraviti. Međutim, ukoliko poslodavac oseti tračak očaja u vama, manje ćete mu se dopasti nego neko ko deluje opuštenije. Naravno, ne želite da se pravite kao da vam je svejedno i da budete umišljeni, ali ne ide vam u prilog ni da se pojavite tamo sa stavom da vam život zavisi od tog intervjua.

Šta učiniti?

Potrudite se da ostanete smireni i sigurni u sebe tokom svakog intervjua. Uradite sve što je u vašoj moći kako biste prikazali svoju zainteresovanost, energiju i posebnu vrednost jer time možete najviše doprineti kompaniji u kojoj bi trebalo da dobijete posao.

Pitate “Šta ja tu dobijam?”

Jako bitna vest za sve one koji traže posao: Poslodavcima je mnogo više stalo do toga šta oni mogu da dobiju, nego do toga šta vi možete dobiti – barem na početku. Naravno, misliće na vas kada budete dokazali svoju vrednost, ali u ranim fazama pregovaranja za posao možete brzo biti eliminisani ako odmah krenete sa spiskom zahteva o plati i odmoru. Sačekajte – biće prilike i za to!

Šta učiniti?

“Šta ja dobijam od svega toga?” je pitanje za kasnije faze ili za trenutak kada dobijete poslovnu ponudu. Mnogo je lakše pregovarati za stvari koje želite onda kada ste dokazali da ste idealan kandidat za kompaniju.

I na kraju, nikada ne zaboravite da se zahvalite sagovornicima na korektan i pristojan razgovor nakon svakog sastanka!

Foto: @dianapinanutricion

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp