Fenomen zvani ,,deža vi“

Ovo se kad tad dogodi svima: uobičajeni dan prekinut je osećajem poznatog, kao da ste doživeli identičnu situaciju nekada pre – da ste nosili istu tu majicu i da vam je prijatelj pričao baš o toj temi sa tim identičnim izrazom lica.

Pitanje šta je deža vi mučilo je naučnike vekovima, ali kao i sve što je i malo ,,čudno“ i najinteresantnije vezano za ljudsko biće, fenomen je uglavnom i dalje misterija.

Evo šta naučnici znaju: deža vi podrazumeva neotkloniv osećaj poznatog u nepoznatom prostoru. Na primer, pre neki dan, dok sam bila na predavanju, odjednom sam osetila kao da sam već sedela upravo na tom mestu, profesorka je nosila istu garderobu, pričala o toj istoj stvari i gestikulirala na isti način. Osećaj traje otprilike nekoliko sekundi i onda lagano nestaje, ali ne znači da se ne može ponovo vratiti. Ovaj fenomen doživljava do 70% celokupne populacije, bez obzira na pol i poreklo. Neke studije pak, pokazuju da se javlja uglavnom kod mladih između 15 i 25 godina.

Ukratko, to je prilično univerzalni ljudski doživljaj; ako ga još niste osetili, verovatno hoćete u nekom trenutku. Do tada, hajde da ga zajedno malo pobliže istražimo.

Šta reč znači?

U bukvalnom prevodu sa francuskog jezika, deža vi znači ,,već viđeno“ i termin je potpuno odgovarajuć. 🙂 Fenomen se uglavnom vezuje za pojam mesta – imate osećaj da ste već negde bili ili da ste se nepoznatim putem već nekada kretali. Posebno je zanimljivo da postoji više vrsta ove pojave. Možete imati i osećaj da ste nešto već proživeli ili da ste nešto već ranije sanjali.

Da li je to nešto loše?

Svako ko je imao deža vi zna da je zasiguno uznemirujuć, pa je sasvim normalno da se zapita da li to znači da nešto nije u redu sa našim pamćenjem. Međutim, deža vi se dešava svim ljudima, bez obzira na zdravstveno/mentalno stanje. Zapravo, neka istraživanja su došla do zaključka da se deža vi povezuje sa dobrim pamćenjem. Sa druge strane, ponavljana i česta pojava deža vi-a nije baš bezazlena i može biti posledica određenih neuroloških problema.

Šta izaziva deža vi?

Ovo je pitanje od milion dolara. S obzirom na to da nema pravila kada se javlja, ovaj fenomen je jako teško ispitati u eksperimentalnom okruženju i kao posledica toga postoji na desetine teorija. Kada su u pitanju ljudi sa određenim zdravstenim stanjem, deža vi može biti rezultat ,,kvara“ u pamćenju.

Ali šta je sa onima koji su potpuno zdravi? Neki naučnici tvrde da su u pitanju neoslobođeni neuroni koji izazivaju da mozak pomeša sadašnjost i prošlost. Druga grupa tvrdi da je jednostavno izazvan prečicama koje naš um pravi. Dakle, osećaj poznatog javlja se kada smo suočeni sa poznatom situacijom, iako te sličnosti ne prepoznajemo svesno.

Kao i uvek, odgovor se krije negde na preseku svih verodostojnih teorija. Dok ga čekamo, budimo zahvalni što je deža vi češća pojava od žame vi, u kojoj poznate situacije doživljavamo kao nepoznate. Ok… ovo zvuči pomalo jezivo!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp