Search
Close this search box.

Finansijske greške koje pravimo u dvadesetim

Budimo iskreni. Biti odrastao nije uvek zabavno. Zapravo, ponekad je jako teško. Ne samo da se od nas traži da pronađemo karijeru snova, već moramo i da se bavimo pravim pravcatim odgovornostima! U to spadaju i naše finansije. Bilo je lako dok smo dobijali džeparac. Sad situacija nalaže da se istreniramo i malo racionalnije trošimo.

Međutim, to nije ništa što se ne da naučiti. Postoje neke stvari koje bi trebalo da izbegavate da radite, kako biste bolje baratali svojim novcem, a MCT će vam ih upravo predočiti:

Zanemarujete budućnost

Mi apsolutno podržavamo ,,živi za danas“ tezu, koja podstiče avanturu i spontanost. Međutim, mislite li o onome što dolazi posle danas? Sutra. Možda zvuči kao nešto o čemu bi samo stariji trebalo da razmišljaju, ali ne smete zanemariti buduće dane. Izaći u grad i potrošiti nekoliko hiljada dinara možda i nije tako dobra opcija, ako vam sledeća plata ne stiže u dogledno vreme, a budžet vam je ograničen. Ako želite da uštedite za nešto veliko, krenite odmah. Budite proaktivni!

Ne određujete budžet

lolo

Ovo ide ruku pod ruku sa prethodnom stavkom. Vrlo lako nam se desi da izgubimo uvid u to kolika su nam primanja, a koliki su nam troškovi na mesečnoj bazi. Zato je jako važno da sednete i pogledate koliko mesečno zaradite, a koliko u proseku potrošite, kako biste odredili lični budžet.

Na taj način ćete moći da kontrolišete svoje trošenje i pažljivije ćete raspolagati sa ostatkom novca. U slučaju da volite da izlazite više puta nedeljno i možete to finansijski da podržite, uključite i to u svoj bužet. Sve u cilju pravljenja plana kog ćete moći da se pridržavate.

Koristite novac da biste se hvalili

Kada provedemo dobar deo života na društvenim mrežama, poređenje sa drugima postaje isuviše lako. Može biti dosta primamljivo da padnemo u zamku i krenemo da kupujemo skuplje stvari samo da bismo pokazali drugima da ih imamo. Vaša vrednost nije direktno srazmerna vašim finansijama, tako da ne bi trebalo da osećate pritisak da koristite novac kao opipljivi pokazatelj koliko vam je život fantastičan. Ne morate da častite turu ili da uzmete najnoviji ajfon. Fantastični ste bez obzira na to.

Trošite neobuzdano

Dobiti prvi posao i prvu platu je jako uzbudljivo! Imate svo pravo da se osećate sjajno, a čak  i da se počastite nečim posebnim. Međutim, postoji velika razlika između slavlja i nekontrolisane serije šopinga. Verujte nam, neodgovorno troškarenje je jako loša navika.

Mislite da je novac sve

Imamo vesti za vas: novac nije sinonim za sreću. Neki od najbogatijih ljudi na svetu su zapravo vrlo nesrećni. Nemojte mešati uspeh i novac. Uspeh iziskuje mnogo više od vaših finansija. Da li vas vaš posao ispunjava i na ličnom i na profesionalnom planu? Da li imate sjajnu porodicu i prijatelje koji vas vole i cene? Izdvajate li vreme za hobije i interesovanja u kojima uživate? Ako ste odgovorili sa da na svako od ovih pitanja, onda se već poprilično uspešni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp